Hyppää sisältöön
Kolme iloista lasta värikkäissä kasvomaalauksissa

Taitojen polku

Taitojen polun nettisivuille pääset tästä linkistä:   https://www.taitojenpolku.fi/

 

 

Vuosiluokka 9 – Mediakasvatus

 • DOKKINO on DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä valtakunnallinen ja vuosittainen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma. Vuonna 2022 DOKKINO vietti 20-vuotisjuhlavuottaan.

  DOKKINO järjestää sekä suomen- että ruotsinkielisiä elokuvanäytöksiä oppilaille ja opettajille ympäri Suomen.

  DOKKINOn tavoite on vahvistaa koulujen elokuva- ja mediakasvatusta sekä tarjota lapsille ja nuorille rikastuttavia elokuvakokemuksia paikallisissa elokuvateattereissa. Näytöskiertueiden dokumenttiohjelmat ovat korkeatasoisia ja niitä näytetään vain DOKKINOn tapahtumissa. Näytökset kestävät noin 60 minuuttia ja ne on sopeutettu oppilaiden iän mukaan. Esitettävät elokuvat on koottu vuosittain vaihtuvan ajankohtaisen teeman ympärille. Keväällä esitettävät DOKKINO-elokuvat julkaistaan DOKKINOn kotisivuilla edellisen vuoden joulukuussa.

  DOKKINO-kiertueella on joka vuosi oma teemansa. Teemat sisältävät kysymyksiä ja ajatuksia, joita lapsilla ja nuorilla on tämän päivän maailmassa, ja näytökset on helppo yhdistää useaankin kouluaineiseen.

  Elokuvat sopivat erinomaisesti tukemaan koulujen empatiakasvatusta ja vahvistamaan niiden mediakasvatusta. Elokuvat ja niihin liittyvät opetusmateriaalit (https://dokkino.fi/opetusmateriaalit/ylakoulujen-opetusmateriaali-2023/) inspiroivat ja rohkaisevat lapsia ja nuoria ilmaisemaan oman mielipiteensä sekä tarttumaan toimeen itselle tärkeiden asioiden puolesta.

  Lisää tietoa DOKKINOsta: https://dokkino.fi/

 • Mediakasvatustyöpajan tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille dokumenttielokuvia, joita he tavallisesti eivät katsele. Tavoitteena on koskettaa nuorta katsojaa omakohtaisen kokemuksen kautta ja avartaa heidän maailmankatsomustaan. Tavoitteena on myös tarjota nuorille media- ja taidekasvatusta sekä tunnekasvatusta elokuvien ja niiden teemojen avulla. Opetusmateriaali (lisätietoa alla) käsittelee tämän vuoden kiertue-elokuvia ja toimii opettajien tukena, kun elokuvista ja niiden teemoista käydään keskustelua luokassa näytöksen jälkeen.

  L4 Monilukutaito

  Kyky ymmärtää ja tulkita ympäröivää maailmaa ja hahmottaa sen kulttuurista monimuotoisuutta.
  Yhdessä pohtia ja tulkita monipuolista audiovisuaalista aineistoa.
  Yhdessä analysoida ja tarkastella oppilaiden kanssa yhteiskunnallisesti ajankohtaisia teemoja.

 • Tutustu laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin (L4 Monilukutaito)

  Arvioi oppilaiden mediataitoja, ymmärrystä kulttuureiden moninaisuudesta ja kykyä tulkita maailmaa ympärillään. Mitä oppilaiden pitäisi erityisesti harjoitella juuri nyt?

  HUOM! Muistathan kertoa oppilaille, että elokuvista keskustellaan ja puretaan luokassa näytöksen jälkeen. Valmista aineistoa/kysymyksiä löytyy DOKKINOn kotisivulta. Lisätietoa löytyy myös otsikon ”Opetusmateriaalit” alta.

 • DOKKINO:lla on opetusmateriaalia sen esittämiin elokuviin liittyen. Opetusmateriaalin avulla opettajat ja pedagogit käsittelevät elokuvien aiheita ja teemoja 9. vuosiluokan oppilaiden kanssa näytöksen jälkeen. Kaikki opetusmateriaali julkaistaan DOKKINOn kotisivulla sen vuoden tammikuussa, kun elokuvat esitetään.

  Opetusmateriaali käsittelee jokaista yksittäistä elokuvaa ja DOKKINO-teemaa kokonaisuutena. DOKKINOn tuottaman opetusmateriaalin avulla koulut saavat tukea mediakasvatukseensa ja mahdollisuuden monipuolisella tavalla käsitellä DOKKINOn näytösten aikana esitettäviä elokuvia. Opettajat saavat valita tehtäviä ja kysymyksiä, jotka soveltuvat omalle luokalle  tai niihin aiheisiin, joita luokka parhaillaan käsittelee.

  Opetusmateriaalit löydät täältä:

  https://dokkino.fi/opetusmateriaalit/

  (vasen valikko)