Hyppää sisältöön

Hollihaan koulu

Hollihaan koulu on aloittanut toimintansa syksyllä 1960. Koulu sijaitsee puistossa Suntin rannalla luonnon keskellä aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Koulun läheisyydessä kävelymatkan päässä ovat: Brita Marian puisto, urheilutalo, keskusurheilukenttä, uima- sekä jäähalli.

Koulu on kolmesarjainen: suomenkieliset luokat, ruotsin kielikylpyluokat ja englannin laajamittaisen kaksikielisen opetuksen luokat. Lisäksi koululla on maahanmuuttajien perusopetukseen valmistavaa opetusta (valo).

Koulun tiloissa toimivat myös Hollihaan suomenkielinen esiopetusryhmä, ruotsinkielisen kielikylpyesiopetuksen ryhmä sekä englannin laajamittaisen kaksikielisen esiopetuksen ryhmä. (Esiopetusryhmät toimivat Pikiruukin päiväkodin alaisuudessa.)

Koulun yhteydessä on Hollihaan liikuntahalli.

  • Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.kokkola.fi
    Osalla henkilökuntaa sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@kokkola.fi. Ne on merkitty *

    Rehtori, Kuosmanen Pertti*, 044 7809767
    Apulaisrehtori Finnilä Tiina, 0447809768
    Apulaisrehtori Koppinen Taru, 0447809769
    Koulusihteeri Jonna Piispanen* (paikalla tiistaisin ja perjantaisin), 0404892198
    Opettajahuone, 0503379692

    Luokanopettajat:
    1S Susanne Parpala
    1R Anna-Kaisa Bodbacka
    1E Ilona Leimu
    2S Kirsi Vainio
    2R Maria Källström
    2E Pirjo Prescott
    3S Paula Typpö
    3R Heidi Åbacka
    3E Bonnie Kankkonen
    4S Heini Nissinen
    4R Maj-Britt Vikman
    4E Sharon Keaveney
    5S Elias Majuri
    5R Monica Häggblom
    5E Satu Lundström
    6S Päivi Knutar
    6R Liisa Keränen
    6E Terry-Ann Owen
    Perusopetukseen valmistava opetus (Valo) Emma-Paulina Ylimäki, 0447809770

    Erityisopettaja Sanna Kaivosoja (1-2lk.), 0504640617
    Erityisopettaja Taru Koppinen (3-4lk.), 0447809769
    Erityisopettaja Tiina Finnilä (5-6lk.), 0447809768
    Teknisen työn opettaja Miika Savola
    Teknisen työn opettaja Kimmo Järvelä
    Tuntiopettaja Juha Mommo
    Tuntiopettaja Roosa Määttälä

    Suomenkielinen esiopetusryhmä (Everstin eskarit), 040 489 2214
    Ruotsinkielinen kielikylpyesiopetus (Mustekalat), 044 780 9766
    Englanninkielinen kielikylpyesiopetus (Merihevoset), 040 806 5980

    Espanjan kieli: Angel Cabezaolias
    Kiinan kieli: Min Yu
    Ukrainan ja venäjän kieli: Tetiana Didenko
    Englannin kieli: Roosa Määttälä

    Koulunkäynninohjaajat:
    Allison Rockseers
    Anttila Krista
    Blässar-Zitting Maj-Britt
    Cabezaolias Angel
    Jaaksi Enna-Leena
    Kåla Jaana
    Melametsä Saara
    Saari Fiona
    Syrjälä Onni
    Uusitalo Pia

    Muu henkilökunta:
    Terveydenhoitaja Hilkka Teerikangas (paikalla ma, ti ja to), 0404892019, hilkka.teerikangas@soite.fi
    Terveydenhoitaja Heidi Järviaho (paikalla ke), 0408043362, heidi.jarviaho@soite.fi
    Vastaava koulukuraattori Marjo Thoden (luokka-asteet 1-6, paikalla ti ja to), 0408068399, marjo.thoden@soite.fi
    Laitosmies Tomi Välikangas*, 0447809531
    Aamu- ja iltapäivätoiminta Annukka Ylispangar, 0407085678
    Ruokapalvelut: keittio.hollihaka@kokkola.fi, 0447809597
    Puhtauspalvelut: hollihaka.siivous@kokkola.fi
    Iltavahtimestari: iltavahtimestari.hollihaka@kokkola.fi, 0404892343*

  • Oppilaskuntatoiminta

  • Hollihaan koulussa toimii aktiivinen vanhempainyhdistys Hollihaan koulun vanhemmat ry.

    Hollihaan koulun vanhemmat ry on rekisteröity yhdistys vuodesta 1996 lähtien ja Suomen Vanhempainliitto ry:n jäsen. Hollihaan koulun vanhempainyhdistyksen toiminnan tarkoituksena on lisätä koulun ja kodin yhteistyötä. Tavoitteena on kodin ja koulun yhteistyön kautta olla mukana luomassa lapsille hyvä oppimis- ja kasvuympäristö sekä edistää heidän tasapainoista ja monipuolista kehitystään. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

    Hollihaan koulun vanhempainyhdistyksen toiminta on moninaista. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia yhteistyössä koulun kanssa. Vanhemmat tai huoltajat, oppilaat ja koulun henkilökunta voivat tavata toisiaan esim. vuosittain järjestettävässä jo perinteeksi muodostuneessa kevätriehassa.

    Yhdistyksen yksi valituista teemoista on turvallisuus. Yhdistys on ollut mukana järjestämässä yhteistyössä paikallisten yritysten ja poliisin kanssa liikenneturvallisuuspäivää, jossa liikenneturvallisuusasiaa esiteltiin monin eri tavoin oppilaille.

    Hollihaan koulun vanhempainyhdistyksen vuosimaksu on vuoden 2016 alusta 10 euroa/perhe. Maksu on vapaaehtoinen. Yhdistys pyrkii lisäksi keräämään varoja arpajaisilla ja erilaisilla tapahtumilla. Näillä varoilla avustetaan koulua ajankohtaisissa tarvikehankinnoissa ja lisäksi rahoitetaan osa oppilaille jaettavista stipendeistä. Stipendien saajien valinta tapahtuu koulun opettajien toimesta.

    Kaikki vanhemmat ja huoltajat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan vanhempainyhdistyksen toimintaan. Yhteisiä ja avoimia kokoontumisia järjestetään kaksi kertaan vuodessa. Tapahtumista ja kokoontumisista tiedotetaan koteihin wilman kautta.

    Yhdistyksellä on myös omat Facebook-sivut nimellä Hollihaan vanhempainyhdistys.

  • Kaksikielinen opetus on menetelmä, jossa oppilaille opetetaan koulun opetussuunnitelman mukaisesti muulla kielellä, kuin heidän äidinkielellään.

    Menetelmän tavoitteena on toiminnallinen kielitaito, jolloin oppilaat omaksuvat vierasta kieltä käytännön ja opetettavien aineiden kautta. Kommunikaatiovalmiudet kehittyvät ymmärtämisen, kuuntelun, puhumisen, lukemisen ja kirjoittamisen kautta. Oppilaan äidinkielen kehitys ja kehityksen turvaaminen on kaksikielisen opetuksen keskeinen lähtökohta.

    Kaksikielinen opetus on vapaaehtoinen opetusmuoto, joka aloitetaan Kokkolassa 5-vuotiaina. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa opettaja käyttää vain kielikylpykieltä/kohdekieltä, mutta lapset voivat käyttää tarvittaessa omaa äidinkieltään. Tällaista menetelmämallia kutsutaan varhaiseksi täydelliseksi kielikylvyksi.

     

    Kaksikielinen opetus Kokkolassa

    Ensimmäinen ruotsinkielinen kielikylpyryhmä aloitti syksyllä 1991 toimintansa Hakalahden päiväkodissa. Esiopetusryhmä siirtyi kielikylpyluokaksi Hollihaan koululle syksyllä 1992. Ruotsinkielisen kielikylvyn opppilaat opiskelevat 7. luokalta lähtien Kiviniityn koululla.

    Englanninkielinen kouluun tähtäävä ryhmä perustettiin syksyllä 1993 Englantilaiseen Lastentarhaan, joka oli toiminut paikkakunnalla jo kauan. Hollihaan kouluun englanninkielinen esiopetusryhmä siirtyi syksyllä 1994. Englannin laajamittaisen kaksikielisen opetuksen oppilaat käyvät Kiviniityn koulua 7. luokalta lähtien.

    Kaksikieliseen opetukseen ei järjestetä pääsykokeita, vaan oppilaaksi tullaan päiväkotien 5-vuotisryhmien kautta.

    Kaksikielinen opetus on osa Kokkolan kaupungin kansainvälisyyssuunnitelmaa ja oppilaille järjestetään ruotsin kielikylpyopetusta ja englannin laajamittaista kaksikielistä opetusta kaupungissa perusopetuksen ajan. Kaksikielinen opetus rajaa oppilaan mahdollisuuksia pyrkiä muihin perusopetuksen aikana tapahtuviin valinnaisopintoihin (esim. musiikkiluokka).

    Kaksikieliseen opetukseen osallistuminen ei oikeuta maksuttomaan koulukyyditykseen.

    Näin me toimimme

    • Kannustamme oppilaita käyttämään kielikylpykieltä/kohdekieltä, mutta sallimme äidinkielen käytön niin kauan kuin oppilas sitä tarvitsee.
    • Esi- ja alkuopetuksessa korostamme tekemisen ja kokemisen kautta oppimista.
    • Kaksikielisten luokkien opettajat edustavat vain yhtä kieltä toimiessaan oppilaiden kanssa.
    • Kouluaikana äidinkielen osuus lisääntyy asteittain.
    • Noudatamme varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen yleisiä opetussuunnitelmia.
    • Tarjoamme mahdollisuuden käyttää kielikylpykieltä/kohdekieltä (vierailut, EU-projektit, kirjeenvaihto, sähköposti jne.)
    • Oppilaat oppivat yleensä ensin lukemaan ja kirjoittamaan kielikylpykielellä/kohdekielellä.

    Äidinkielen asema

    Esi- ja alkuopetuksen aikana pidämme tärkeänä ylläpitää lasten luontaista kosketusta heidän äidinkieleensä ja suomalaiseen kulttuuriperinteeseen. Yhteistyö äidinkielen opetuksen kanssa alkuopetuksesta lähtien on avainasemassa ohjelman onnistumisen kannalta.

    Muut vieraat kielet

    Ruotsin kielikylvyssä ja englannin laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa kolmannen kielen opiskelu alkaa 3.luokalta. Hyödynnämme kielikylpyopettajia kieltenopettajina eri ryhmissä. Pyrimme kehittämään kieltenopetusta kielikylpyopetuksen antamaa kokemusta ja tietoa hyväksikäyttäen. Peruskoulun ylemmillä luokilla kieltenopiskelu jatkuu valitun kieliohjelman mukaisesti.

    Seuranta ja tutkimus

    Kaksikielisen opetuksen koordinaatioryhmä kehittää kaksikielistä opetusta edelleen yhteistyössä huoltajien, opetuspalvelujen ja tutkijoiden kanssa. Osallistumme aktiivisesti tutkimusprojekteihin omalla paikkakunnallamme, kuten myös kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

    Tarjoamme myös koulutusta ja kokemusten välittämistä kaksikielisestä opetuksesta muille asiasta kiinnostuneille. Haluamme olla mukana kehittämässä kaksikielistä opetusta ja vastaamaan osaltamme varhaiskasvatus- ja koulumaailmaa kohtaaviin haasteisiin.

     

    Kielikylpyopetuksessa kielikylpykielellä (ruotsiksi) annettavan opetuksen osuus on koko ohjelman ajan vähintään 50 % niin, että varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kielikylpykielen osuus on lähes 100 %, vuosiluokilla 1-2 noin 90%, vuosiluokilla 3-4 noin 70% ja vuosiluokilla 5-9 keskimäärin 50%.
    Kokkolan tuntijako ruotsin kielikylpyopetuksessa

     

    Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa kohdekielellä (englanniksi) annettavan opetuksen osuus on vähintään 25 % kullakin vuosiluokalla.
    Kokkolan tuntijako englannin laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa

  • Hollihaan liikuntahalli valmistui joulukuussa 2009. Avajaiset pidettiin 28.12.2009 Futsal maaottelun merkeissä: Suomi-Latvia.

    Liikuntahallin  1265,5 m2 sali ja lähes 500 paikkainen katsomo sekä siirrettävät katsomoelementit 280 hengelle luovat oivan mahdollisuuden mitä erilaisimmille tapahtumille.
    HUOM! katsomoelementit 8kpl “varastoituna” katsomon kolmanteen lohkoon: tällöin käytössä vain n. 380 paikkaa. Siirtokatsomoiden levittämisestä saliin seinustoille vastaa Kokkolan Tiikereiden talkooryhmä ja katsomoiden levittämisestä on sovittava aina erikseen.

    Katsomo avattuna lattia pintaa jää käyttöön 1000 m2. Salissa 20m*40m pelialue. Liikuntahallin korkeus väliverhojen kohdalla 7,10 m. Sali jaettavissa väliverhoilla kolmeen osaan.

    Tapahtumia varten siirrettävä 60 m2 (10mx6m) näyttämö sekä 400 irtotuolia katsomon lisäksi. Peleihin ja tapahtumiin tarjoilut voi järjestää 170 paikkaisessa ruokasalissa. Hallin yleisökapasiteetti on max. 1 200 henkilö.

    Lattian päällysteenä Taraflex Sport M Plus Karelia Spring Action Combi joustorakenteella.

    Pelialueella viivoitukset:
    Futsal 20x39m (valkoinen 80mm)
    Salibandy 20x40m (keltainen 50mm)
    Koripallo 15x28m (musta 50mm)
    Lentopallo 9x18m (punainen 50mm)

    Poikittaiset kentät pelialueella:
    Koripallo 12x22m (ruskea 30mm), kaksi kenttää
    Lentopallo 9x18m (vihreä 30mm), kolme kenttää

    Pelialueen ulkopuolella, katsomotilan kohdalla:
    Sulkapallo 5,18×13,4m (valkoinen 40mm), kolme kenttää

  • Johtokunta

  • Koulumme haluaa tarjota oppilaille hyvän ja monipuolisen perusopetuksen yhdessä kotien ja yhteisyötahojen kanssa. Olemme mukana kehittämässä esi- ja alkuopetusta sekä asteetonta perusopetusta.

    Koulumme noudattaa suomalaista opetussuunnitelmaa. Koulussa painotetaan kieltenopetusta kaikilla luokilla ja kieltenopettajina toimivat pääasiassa kieltä äidinkielenään puhuvat opettajat.

    Oppilailla on mahdollisuus tutustua myös monipuoliseen vieraskieliseen kulttuuriin. Koulumme on mukana mm. eurooppalaisessa Comenius-hankkeessa.

    Koulumme on saanut European Label-kunniamaininnan kieltenopetuksen kehittämisestä v. 1998.

     

  • Erityisopetuksen ratkaisut

Ota yhteyttä