Hyppää sisältöön
Lohtajan koulu marraskuisen aamun kuun valossa.

Lohtajan koulu

tarjoaa perusopetusta 7-9 luokille Kokkolan kaupungin koulujen Pohjoisreitillä.
Toimimme hallinnollisesti yhdessä Lohtajan Kirkonkylän koulun (1-6 lk.) kanssa ja kouluilla on myös yhteisiä opettajia sekä opetustiloja.
Tiloissamme opiskelevat myös Kirkonkylän koulun luokat 5. ja 6.
Sijaintimme on Lohtajan kaupunginosassa peruspalvelujen läheisyydessä.
Monitoimihalli Maininki, urheilukenttä sekä tekonurmikenttä tarjoavat upeat mahdollisuudet koululiikuntaan ja harrastuksiin ihan lähietäisyydellä.
Koulun piha-alueella sijaitsee myös toimintapiha (peliareena, skeittiparkki, kiikut, kiipeilytelineet).

Oppilasmäärä 7-9 luokilla 89 (2021-2022)
Luokkien määrä: 6
Henkilökunnan määrä: n. 20

Sivustoa päivitetty viimeksi: 25.5.2022

 • Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.kokkola.fi.

  Poikkeukset, muotoa etunimi.sukunimi@kokkola.fi, on merkitty listalle *.

   

  Perusopetuksen rehtori Juha Salo * Puh. 050 5353 748
  Apulaisrehtori Kimmo Erkkilä
  Opettajainhuone Puh. 040 8065 232
  Koulusihteeri Tarja Luikku * Puh. 040 4892 367
  Opettajat:
  Luokka 7A – suk,mu,s2 Annika Timonen virkavapaalla
  Luokka 7B – bi,mt,ke Katariina Taskinen tukioppilast.&globaalik.
  Luokka 8A – hi,yh,li Kimmo Erkkilä arviointivastaava
  Luokka 8B – ma,fy Johannes Vainio
  Luokka 9A – en,ru,sa Nina Kurikkala oppilask.ohjaaja
  Luokka 9B – li,ku,ks(ts) Tiina Mäki-Petäjä
  Oppilaanohjaus,ue Soili Kero Puh. 050 4123 137
  Erityisopetus Minna Mäkikauppila Puh. 050 4141 832
  ko,te Anne Kamunen-Kauro
  ma Juha Salo * Puh. 050 5353 748
  ks (tn) Juho Klapuri
  Muu henkilökunta:
  Koulunkäynnin ohjaaja,

  osa-aik. koulusihteeri

  Nina Karhula *

   

  Koulunkäynnin ohjaaja Päivi Pyykkönen
  Koulukuraattori Minna Somero. Sijaisena 31.7.2023 saakka toimii Miia Laitakangas-Kalliosalo.
  Paikalla Lohtajalla maanantaisin.
  Puh. 040 8068 399
  Terveydenhoitaja Eveliina Mäkelä Puh. 044 7307 622
  Koulupsykologi Johanna Puumala Puh. 040 8065 352
  Psykiatrinen sairaanhoitaja haussa! Puh. ?
  Nuorisotyöntekijä Tarja Harju-Karhula Puh. 044 7809 533
  Ruokapalveluesimies Mervi Siirilä * Puh. 040 4892 346
  Kokki Sinikka Saari *
  Siistijä Laila Hekkala *
  Siistijä Tiia Pirttioja *
  Kiinteistönhoitaja Joonas Siirilä * Puh. 050 5688 462
  Päivystävä kiinteistönhoit. iltaisin & viikonloppuisin Puh. 050 5469 652

   

  Lohtajan koulun keittiön sähköpostiosoite: lohtajan.ylaasteenkeittio@kokkola.fi.

  Puhelinnumeroista julkaistaan vain työsuhdepuhelimien numerot. Annathan mahdollisuuksien mukaan kouluväellekin kotirauhan ottamalla puhelimitse yhteyttä työpäivisin klo 8-16. Kiireettömät yhteydenotot voit hoitaa myös sähköpostitse tai Wilman viestillä. Kiitos!

  Yhteystietojen käyttö suoramarkkinointiin kielletään.

  POIKKEUKSET:

  Salla Seppä hoitaa Annika Timosen musiikin tunnit koko lukuvuoden ajan.

 • Oppilaskunnan ohjaajana toimii lukuvuonna 2021-22 Nina Kurikkala.
  Oppilaskunta = kaikki koulun oppilaat, kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

  Oppilaskunnan vaalit järjestetään syyslukukauden alkupuolella, jolloin uusista 7. luokkalaisista valitaan edustajat hallitukseen. Oppilaskunnan sääntöjen mukaan sen tehtävänä on ohjata oppilaat keskinäiseen yhteistyöhön, pyrkiä parantamaan oppilaiden asemaa koulussa ja edistää oppilaiden harrastustoimintaa. Oppilaskunnan hallitus suunnittelee erilaisia teematapahtumia yksin tai yhdessä tukioppilastiimin kanssa. Kioskitoimintaa voidaan järjestää oppilaskunnan omassa kerhotilassa. Käytettävissä on myös oma pienkeittiöllä varustettu kokoustila. Oppilaskunnan hallitus päättää koulun taksvärkkikohteen sekä valitsee tarjousten perusteella kouluvalokuvaajan. Syyslukukaudella hallitus käsittelee koulun lukuvuosisuunnitelman osaltaan. Järjestyssääntöjä päivitettäessä hallitus antaa lausunnon. Se toimii myös vaalilautakuntana koulun osallistuessa nuorisovaaleihin yms.

  Oppilaskunnan hallituksen 9. luokkalaiset varsinaiset jäsenet toimivat lukuvuosittain oppilaskunnan edustajina Lohtajan yhteistoiminta-alueen (Pohjoisreitin) johtokunnassa. Lukuvuonna 2020-2021 nämä edustajat ovat Mella Niemonen ja Eemeli Perttula.
  Heidän henkilökohtaiset varajäsenensä toimivat edustajina, mikäli varsinainen jäsen ei pääse paikalle. Oppilasedustajilla on johtokunnassa puheoikeus, mutta ei äänestysoikeutta.

  Oppilaskunnan hallitus lukuvuonna 2021-2022

  Juuso Lukkarila (9A), varajäsen Enni Pyykkönen (9A)
  Otto Jelekäinen (9B), varajäsen Frans Sinko (9B)
  Aada Karhula (8A), varajäsen Riku Siirilä (8A)
  Ilona Huhtala (8B), varajäsen Eetu Jokela (8B)
  Emmi Anttila (7A), varajäsen Hilja Luikku (7A)
  Yevhenii Zakharchuk (7B), varajäsen Pinja Pietilä (7B)

  Tukioppilastoiminta koulullamme on aktiivista ja sillä on jo pitkät perinteet. Toimintaa ohjaa lukuvuonna 2021-2022 Katariina Taskinen.

  Tukioppilaiden puoleen voivat toiset oppilaat kääntyä aina apua tai neuvoja tarvitessaan tai ihan muutenkin vaikkapa juttuseuraa kaivatessaan. Tukioppilaat järjestävät teematapahtumia yksin tai yhdessä oppilaskunnan hallituksen kanssa.

  Tukioppilastiimiin lukuvuonna 2021-2022 kuuluvat:

  Sonja Jussila, 9A
  Eelis Salmèn, 9A
  Anni Haasala, 9B
  Sini Keski-Korpela, 9B
  Tessa Pajunpää, 8A
  Veeti Pentti, 8A
  Inka Hyyppä, 8A
  Anniina Jaakola, 8A
  Saimi Huhtala, 8B

   

 • Lohtajan koulun vanhempainraatiin kuuluvat lukuvuonna 2021-2022:

  * Anne Jussila
  * Merja Jelekäinen
  * Marion Perttula
  * Miia Parviainen
  * Paula Keski-Korpela

  Raadin kokoontumiset ovat keskustelutilaisuuksia, joissa on tarkoitus ideoida mm. koulun kehittämistä. Raati toimii huoltajien “äänitorvena”. Koulun edustus vaihtelee kokouksittain. Uudet jäsenet ovat tervetulleita raatiin!

   

 • Lohtajan koulun laaja-alaisena erityisopettajana toimii Minna Mäkikauppila ja hänellä on työparinaan erityisopetuksen koulunkäynnin ohjaaja Päivi Pyykkönen.

  Käytössä on luokkatila, jossa erityisen tuen piirissä olevien oppilaiden ohella tukea saavat myös tehostetun tuen oppilaat joustavin järjestelyin. Koulullamme ei ole varsinaista erityisluokkaa.

 • Toukokuun 24. päivälle vuonna 1956 päivätyllä asiakirjalla Lohtajan keskikoulun kannatusyhdistys sai valtioneuvostolta luvan ylläpitää Lohtajan pitäjässä suomenkielistä 5-luokkaista oppikoulua.

  Koulutyö alkoikin kyseisen vuoden syyskuun 1. päivänä toimien kolmessa eri paikassa: Seurojen talossa (nyt jo purettu Väinönlinna), entisessä kunnantalossa sekä rukoushuoneella.

  Opetustilojen hajanainen sijoittelu, tilojen pienuus sekä hallintotilojen puute vaikeuttivat toimintaa ja koulun johtokunta pohtikin useaan otteeseen tilojen saamista keskikoululle. Toimikunta asetettiin tiedustelemaan hinnan ja sijainnin puolesta sopivaa tonttia.

  Joulukuun 15. päivänä 1956 kannatusyhdistys pääsi päättämään tontin ostosta koulun yhdeltä puuhamieheltä, poliisi Viljami Roikolta. Yhdistyksen taloudenhoitajan ja sittemmin johtokunnan puheenjohtaja Reino Peranderin kertoman mukaan kunnan lainatakauksella oli kovat ehdot ja johtokunta hankkikin sittemmin omavelkaisen takauksen lukuisilta yksityishenkilöiltä.

  Samassa joulukuun 15. päivän kokouksessa johtokunta valtuutettiin toimimaan rakennustoimikuntana. Alkoi puutavaran hankinta puurakenteista koulurakennusta varten.

  Rakennushallituksen rakennusneuvos Sysimetsä tyrmäsi ajatuksen ollen sitä mieltä, että rakennus tulisi tehdä kivestä. Kouluhallitus hyväksyi tammikuun 15. päivä vuonna 1958 lopulliset piirustukset kivirakenteiselle koululle.

  15. päivänä huhtikuuta saman vuonna päätettiin ryhtyä koulurakennuksen 1. vaiheen rakennuttamiseen. Perustustyöt aloitettiin 2. kesäkuuta ja harjannostajaiset pidettiin 2. elokuuta. Pääosan virallinen luovutustilaisuus voitiin järjestää etuajassa 23. tammikuuta 1959.

  Lohtajan oppikoulu rakenteilla, runko valmiina
  Lohtajan oppikoulu rakenteilla, runko valmiina (kuvaaja ei tiedossa).

  Koulutyö uudessa rakennuksessa alkoi 27. tammikuuta 1959. Rehtori Ensio Rönkön mukaan ”sinä päivänä hymyiltiin paljon”.

  13. kesäkuuta 1963 asetettiin toimikunta toisen rakennusvaiheen toteuttamiseksi, vaikka taloustilanne oli vaikea ja velkaa jo ennestään paljon. Viljami Roiko ja Reino Perander tekivät useita matkoja Helsinkiin Kouluhallitukseen, vakuutusyhtiöihin ja pankkien pääkonttoreihin. Tuloksena voitiin toisen rakennusvaiheen urakkasopimus allekirjoittaa 28. tammikuuta 1963. Rakennustyöt etenivät nopeasti ja liikunta- ja juhlasalitilan sekä ruokailutilat sisältävä toinen vaihe voitiin ottaa vastaan jo saman vuoden syyskuun 2. päivänä.

  Koulutalon tilojen arveltiin tuolloin riittävän 200-220 oppilaan tarpeisiin. Rehtori Esko Töyrylä kirjoitti tästä valtavasta ponnistuksesta seuraavasti:

  ”Nykyiselle ja tuleville oppilaspolville näiden opiskelutilojen olemassaolo voi tuntua itsestään selvältä ja ikään kuin luonnostaan asiaan kuuluvalta. Sen, että koulutalo ei nouse maasta vain kättä puristamalla, saivat kuitenkin myös tämän opinahjon rakentajat omakohtaisesti todeta. Kannatusyhdistyksen jäseniltä, joista tässä yhteydessä vielä kerran mainittakoon erikoisesti nimet Eino Kamila, Viljam Roiko, Reino Perander ja A.V. Nissilä, vaadittiin rakennushankkeen toteuttamisessa todella huolta ja vaivannäköä, eriasteisista vaikeuksista kun ei suinkaan ollut puutetta. Koulun historiassa – ja laajemmaltikin – tällä vapaaehtoisin voimin tarmokkaasti ja vastuuntuntoisesti suoritetulla työllä tulee olemaan pysyvä arvonsa.”

  Koulun nimi muutettiin Yhteiskouluksi samana vuonna 1963 kuin rakennuksen toinen vaihe valmistui.

  Koulu uuden laajennuksen kera.
  Laajennuksen myötä koulu sai uuden siipirakennuksen, jossa liikunta-/juhlasalin lisäksi sijaitsivat myös keittola ja ruokailutilat (kuvaaja ei tiedossa).

  Koulun 10-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 1966. Koulunuudistustoimikunta oli juuri saanut valmiiksi mietintönsä, jossa suunniteltiin peruskoulua. Lohtajallakin oli aloitettava valmistautuminen koulujärjestelmän muutoksiin. Tuloksena syntyi päätös luovuttaa koulu Lohtajan kunnalle varoineen ja velkoineen 1.7.1973 lukien.

  19.12.1977 Lohtajan keskikoulun kannatusyhdistys r.y. lakkautti yksimielisesti toimintansa todettuaan sen tarpeettomaksi.

  Yllä esitetyn koulun historiikin olen koonnut Kaija Aromaan, Raimo Jukkolan ja Pentti Niemelän toimittamasta kirjasta Varokaa pojat Billnäsin työkaluja – Lohtajan yhteiskoulun perustamisesta 50 vuotta (Art Print Oy, Ylivieska 2007). Kirja on ollut myynnissä ja toimituskunnan tahdon mukaisesti tuotto on käytetty koulun stipendirahaston kartuttamiseksi, mikä tässä kiitoksella mainittakoon.

  Myöhempinä aikoina koulua on edelleen laajennettu ja saneerattu. 1990 -luvun puolivälissä rakennettiin laajennus, johon sisältyy keskuskeittiö, ruokasali ja väestönsuoja-pukuhuone. Samassa yhteydessä saneerattiin hallintotiloja.

  Vuosituhannen vaihteessa toteutettiin mittava rakennusprojekti, jonka yhteydessä koulu sai erikoisluokkien lisäsiiven. Myös vanhempi osa saneerattiin täydellisesti. Teknisen työn ja kotitalouden luokkatilojen siirryttyä kellarikerroksesta uuteen siipeen, saatiin kellariin paikka nuorisotiloille.

  Erikoisluokkien siipi rakenteilla vuonna 1999.
  Erikoisluokkien siipi rakenteilla vuonna 1999.

  Lohtajalla 25.11.2015

  Juha Salo
  rehtori

  Päivitys 26.10.2021:

  Syksyllä 2020 rakennettiin koulun takapihalle toimintapiha peliareenoineen, kiikkuineen ja kiipeilytelineineen:
  Syksyllä 2021 valmistui myös skeittiparkki samalle alueelle.

  Pihan pysäköinti- ja liikennejärjestelyiden muutostyöt ovat suunnitteilla.

 •  

  AJANKOHTAISTA JA LÄHIVIIKOILLA TAPAHTUVAA:

  Ti 26.5.
  Helatorstaivapaa.

  Pe 27.5.
  Koko koulun retki Kalajoelle.

  ***************************************************

  KOKO LUKUVUODEN TOIMINTAKALENTERI:

  Elokuu

  Ke 11.8.
  Lukuvuoden aloituspäivä klo 9-12. LV-tunnit. Poistumisreitit yms.

  To 26.8.
  Itämeri- päivä Ohtakarissa ja lähirannoilla. Lähtö ruokailun jälkeen. Osa monialaisten oppimiskokonaisuuksien VESI-teemaa.

  Pe 27.8.
  Koulurauhan julistus.

  Syyskuu

  Ke 1.9.
  Urheiluiltapäivä 11.15 alkaen.

  To 2.9.
  Oppilaskunnan vaalit (7. luokat, iltapäivän pitkällä välitunnilla)

  Ma 6.9.- Pe 10.9.
  9. luokkien TET-viikko.

  Ma 6.9.
  YH-ryhmä kokoontuu klo 9.00.

  To 9.9.
  7. luokkien ryhmäytyspäivä klo 11.15 alkaen Alaviirteen Meripavilijongilla.

  Ma 20.9.
  Luokanvalvojan tunti klo 14.05.
  KLT-tunneilla vierailija Luontoliitosta.

  Ma 27.9.
  Taksvärkkipäivä / opetushenkilökunnan TyHy -päivä.

  Ke 29.9.
  9. luokkien oppilaitosvierailu (Kokkolan ammattiopisto).

  Lokakuu

  Ma 4.10.
  Kouluvalokuvaukset.
  YHR kokoontuu klo 9.00.

  Ti 5.10.
  7. luokkien vanhempainilta klo 18.30.

  Ma 18.10.
  Syyslomaviikko alkaa.

  Ma 25.10.
  Jakso vaihtuu.

  Pe 29.10.
  Halloween -teemailtapäivä.

  Marraskuu

  Ma 8.11.
  YHR kokoontuu klo 9.00.

  Ma 15.11.
  Lapsen oikeuksien viikko alkaa.

  Pe 19.11.
  Lapsen oikeuksien päivän kahvitus.

  Ma 29.11.
  8. luokkien kotitaloustunneilla lähiruokaa Lohtajalaisten tuottajien lahjoittamista aineksista.
  Vieraana tuottajien Anne Jussila ja Kokkola-lehden toimittaja.

  Joulukuu

  Pe 3.12.
  Seppeleenlasku sankarihaudoille.
  8. luokkien kotitaloustunneilla lähiruokaa Lohtajalaisten tuottajien lahjoittamista aineksista.

  Ma 13.12.
  YHR kokoontuu klo 10.00.

  Ma 20.12.
  Luokkien pikkujoulut, lautapelejä yms.

  Ti 21.12.
  Lentopalloa, nuopparitunteja yms.

  Ke 22.12.
  Lukukauden päättäjäispäivä.

  Tammikuu

  Ma 10.1.
  Kevätlukukauden koulutyö alkaa. Jakso vaihtuu!

  Helmikuu

  Ma 7.2. – Pe 11.2.
  9. luokkien TET-viikko.

  Pe 11.2.
  112-päivän poistumisharjoitus > siirtyi myöhemmälle ajankohdalle.

  Ma 14.2.
  Ystävänpäivän teemapäivä klo 9-13.

  Ke 16.2.
  Arviointikeskustelupäivä. Koulua klo 9-13.

  To 17.2.
  Arviointikeskustelupäivä. Koulua klo 9-13.

  Ma 28.2.
  Talvilomaviikko alkaa.

  Maaliskuu

  Ti 8.3.
  Tasa-arvotempaus ja lumiveistoskisa.

  Ke 9.3.
  Vierailu Keski-Pohjanmaan ammattioppilaitoksella (Kannus).

  Ma 14.3.
  Vanhempainraati klo 18.00 (Teams).

  Ti 15.3.
  Ruokavisa-kilpailu (7. ja 8. luokkalaisia).

  Ke 16.3.
  8. luokkien Taidetestaajat -vierailu Kokkolan kaupunginteatterilla (Pohjalaisia).
  Oppilaskuntahallituksen edustajat Kokkolassa.

  Pe 18.3.
  Ruokavisa-kilpailu (8. luokkalaisia).

  Ma 21.3.
  Jakso vaihtuu!

  To 24.3.
  8. luokkien Taidetestaajat -vierailu Snellman -salilla (Kamariorkesterin “Nuorten sävellahja”).
  Oppilaskuntahallituksen ja nuorisovaltuuston jäsenillä kokoontuminen Kokkolassa.

  Ke 30.3.
  Mahdollisuuksien metsä –vierailija Juho Hautakangas (UPM) 8. luokilla.

  Huhtikuu

  Ma 4.4.
  Ojajärvi – Blom – Ojajärvi trion konsertti klo 12.05 Mainingissa.

  Ti 5.4.
  Tukarimiitti Kokkolassa Villa Elballa (8. luokkien tukarit).

  5. ja 6.4.
  Helluntaiseurakunnan vierailija 7. luokkien tunneilla (globaalikasvatus).

  Ma 11.4.
  9. luokkien Mielenterveyspäivä. Toimintaa koulunuorisotyöntekijän tilassa klo 12.50-13.30. 

  Ke 20.4.
  Poikien uimakoulupäivä.

  Ma 25.4. – Pe 29.4.
  8. luokkien TET-viikko.

  Ke 27.4.
  7. ja 9. luokkien tyttöjen uimakoulupäivä.

  Pe 29.4.
  Vapun teemapäivä klo 9-13.

  Toukokuu

  Ma 2.5. – Ke 4.5.
  Monialaiset oppimiskokonaisuudet / VESI-teema 7.-8. luokilla.
  Yrittäjyys-teema 9. luokilla.

  Ke 4.5.
  8. luokkalaisten hyvinvointitunnit klo 12-15.

  Ti 17.5. – Ke 18.5.
  Lohtajan koulun Team Ahven Taitaja 9 -finaalissa Porissa!
  Tulevien 7. luokkalaisten tutustumispäivä.

  Ke 18.5.
  Kalastusiltapäivä Ohtakarissa (yhteistyössä 4H).
  Tulevien 7. luokkalaisten vanhempainilta.

  Ti 26.5.
  Helatorstaivapaa.

  Pe 27.5.
  Koko koulun retki Kalajoelle.

  Kesäkuu

  To 2.6.
  “Amazing Race”

  Pe 3.6.
  “Ohi on” -päivä.

  La 4.6.
  Kevätjuhlapäivä.

 • 1. tunti ( ei käytössä)
  8.05 – 8.50
  2. tunti
  9.00 – 9.45
  3. tunti
  9.55 – 10.40

  Ruokatunti 10.40 – 11.15
  Ruokailu 10.30 alkaen, mikäli kaksoistunnin välituntia ei ole pidetty.
  Koronaepidemian aikana noudatetaan poikkeavaa, porrastettua ruokailujärjestystä!

  4. tunti
  11.15 – 12.00
  5. tunti
  12.05 -12.50

  Iltapäivän pitkä välitunti 12.50 – 13.20
  12.50 – 13.05 välipala-aika
  13.05 – 13.20 ulkoiluaika

  6. tunti
  13.20 – 14.05
  7. tunti
  14.10 – 14.55

 • Lohtajan koululla lukuvuoden koulutyö on jaettu neljään jaksoon.
  Jaksoilla 1. ja 3. noudatetaan samaa työjärjestystä.
  Jaksoilla 2. ja 4. noudatetaan samaa työjärjestystä.

  Jaksojen aikataulut:

  Jakso 1
  11.8. – 15.10.2021

  Jakso 2
  25.10.- 22.12.2021

  Jakso 3
  10.1. – 18.3.2022

  Jakso 4
  21.3. – 3.6.2022

 • Lohtajan koulu julkaisee toimintakuviaan ja tiedotteitaan lähinnä Instagramissa (@lohtajankoulu).

  Käytämme hashtageja

  #lohtajankoulu (yhteiset julkaisut)
  #lohtajankoulukokkola (yhteiset julkaisut)
  #lohtajankoulubiologia (Katariina Taskisen biologian ryhmien työkuvat yms.)
  #tiinanliikunta (Tiina Mäki-Petäjän liikuntasuunnitelmat)
  #kimmonliikunta (Kimmo Erkkilän liikuntasuunnitelmat)
  #lohtajanopo (opinto-ohjaaja Soili Keron julkaisut)

  Tervetuloa seuraamaan!

Ota yhteyttä