Olet tässä

Lohtajan kotiseutumuseo

Kotiseutumuseon päärakennus on sijainnut ennen Toholammin Luoman tilalla, josta se vuonna 1860 ostettiin Lohtajan kappalaisen renkituvaksi. Rakennusta hallitsee iso renkitupa, jossa oli pappilan suuri leivinuuni. Toisessa päädyssä on pieni maitokamari sekä lämmitettävä pitkäkamari. Vuonna 1953 Lohtajan seurakunta myi renkituvan Lohtajan kotiseutuyhdistykselle museokäyttöön.

Museonmäen vanhin rakennus on hirsiaitta vuodelta 1698. Museoalueella voi tutustua myös punaiseen sotilastorppaan, joka kertoo omaa tarinaansa Kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin aikaisen ruotusotilaan ja hänen perheensä elämästä. Kuvanveistäjä Risto Saalastin veistämä Rumpalipoika-patsas muistuttaa Ruotsin vallan aikaisesta ruotuväkijärjestelmästä. Museon pihassa oleva ankkuri on peräisin Mathilde-nimisestä laivasta, joka haaksirikkoutui Lohtajan rannikolle lokakuussa 1869. Museonmäellä on myös ilmatorjuntatykki, jonka Suomen puolustusvoimat lahjoittivat vuonna 1993.

Lohtajan kotiseutumuseolla vahvuus on runsas ja monipuolinen esinekokoelma. Siellä säilytetään toista tuhatta paikalliseen historiaan liittyvää esinettä. Vanhimpien löytöjen arvioidaan olevan peräisin 1600-luvulta. Yksi erikoisimpia esineitä on eteisessä oleva vanha uhriarkku. Renkituvassa esitellään mm. työkaluja ja sepäntöitä. Lisäksi takka esineineen muodostaa hienon kokonaisuuden. Erikoisuutena on mainittava kahleet ja komea enkeliaiheinen lauta vanhasta kirkosta. Pitkäkamariin ja maitokamariin on kerätty runsaasti erilaisia esineitä. Maitokamarissa on kaksi kehtoa - toinen poikittaisjalaksinen ja toinen pitkittäisjalaksinen. Poikittaisjalaksinen on keskipohjalainen erikoisuus. Huoneessa on myös juurikoreja, jotka ovat nimenomaan lohtajalainen erikoisuus.

Lohtajan kotiseutumuseo kuva.jpg 

Avoinna:
6.7.-2.8.2020, ti-su klo 13-17, ma suljettu, 
Lohtajan Kirkkotie 2 C, Lohtaja.

Sivun alkuun

Päivitetty 22.6.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta