Hyppää sisältöön

Kirjasto palvelee Kälviän kirkonkylällä.

Omatoimikirjasto on avattu! Tule tekemään omatoimikirjastosopimus, niin voit asioida kirjastossa melkein milloin haluat.

Omatoimikirjaston aukioloajat:
maanantai – perjantai klo 8-21
lauantai ja sunnuntai klo 8-18
arkipyhinä klo 8-18.
Palveluaukioloajat voit tarkistaa alapuolelta.

Aukioloajat

Ohita upote
  • Kun toimit kuljettajana liikkumisesteiselle asiakkaalle, voit ajaa auton kirjaston pääoven läheisyyteen lyhytaikaista pysähtymistä varten. Pidempiaikainen pysäköinti on kirjaston pysäköintialueella.
  • Sisäänkäynti on maan tasossa.
  • Kirjastossa on sähköovi kyynärkytkimellä.
  • Kirjaston eteistilassa on esteetön wc. Siellä on myös  vaipanvaihtopiste.
  • Kirjastossa on pääsy jokaiseen tilaan pyörätuolilla, lastenvaunuilla tai rollaattorilla.
  • Voit lainata lukulaseja kirjastosta.
 • Kälviän kirjasto tarjoaa maksutonta kirjastoaineiston kotiinkuljetusta asiakkaille, jotka ovat korkean iän, sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi estyneitä itse asioimaan kirjastossa. Asiakkaaksi on mahdollista hakeutua myös tilapäisesti. Palvelussa kirjaston henkilökunta valikoi kotipalveluasiakkaille lukemista, katselemista ja kuuntelemista asiakkaan toiveiden mukaisesti.

  Kotipalvelu tukipalvelutiimin ja kotihoidon asiakkaille

  Soiten Kälviän alueen tukipalvelutiimin tai kotihoidon asiakkaat voivat liittyä kirjaston kotipalvelun käyttäjiksi. Kirjasto pakkaa aineistokassin asiakkaille kerran kuukaudessa ja kuljetuksen hoitavat Kälviän tukipalvelutiimin sekä kotihoidon työntekijät.

  Asiakas esittää toivomuksensa aineistosta ja sisällöstä ennakkoon hoitajan kanssa täytettävässä lomakkeessa. Kassissa on aina mukana palautelomake, johon kirjasto toivoo asiakkailta kommentteja kassin sisällöstä. Lisätietoa ja lomakkeita saat palvelujen työntekijöiltä sekä kirjastosta.

  Kirjaston kotipalvelu muille kälviäläisille

  Kirjaston kotipalvelua tarjotaan myös muille liikuntarajoitteisille ihmisille. Silloin palvelu toimii kuten yllä, mutta kotiinkuljetuksen hoitavat vapaaehtoiset kirjastokaverit tai kirjaston henkilökunta. Lisätietoa saat kirjastosta.

   

 • Kälviän kirjasto kerää kotiseutukokoelmaa. Siihen tallennetaan Kälviän aluetta käsittelevää aineistoa: kauno- ja tietokirjallisuutta sekä av-aineistoa.

  Kotiseutukokoelmaan kerätään kaunokirjallisuus, joka käsittelee Kälviää tai joka on kälviäläisen kirjailijan kirjoittamaa. Kotiseutukirjailijana pidetään henkilöä, joka on syntynyt ja sen lisäksi elänyt huomattavan osan elämästään Kälviällä. Jos kirjailija on asunut Kälviällä vain lyhyen ajan, kotiseutukokoelmaan otetaan kirjat, jotka hän on kirjoittanut täällä ollessaan tai joihin alueella vietetty aika on vaikuttanut.

  Vanha raamattu kirjaston lahjoituskokoelmasta

  Kotiseutukokoelmaan hankitaan myös tietokirjallisuus, joka käsittelee Kälviän historiaa, luontoa, kulttuurielämää, talouselämää tai mitä tahansa Kälviään liittyvää aihetta sekä alueen henkilöitä käsittelevä kirjallisuus. Sen sijaan kotiseutuhenkilöiden tieteellisiä teoksia, jotka eivät käsittele Kälviää, ei kerätä kotiseutukokoelmaan.

  Kälviällä ilmestyneet lehdet kerätään kotiseutukokoelmaan, samoin Kälviää koskevat kartat sekä aluetta käsittelevät pienpainatteet.

  Kokoelmaan voidaan sisällyttää myös kotiseutukirjailijoiden ja Kälviän pöytälaatikkokirjailijoiden kaunokirjallisia käsikirjoituksia, alueen kirjailijoiden tai muiden tunnettujen henkilöiden kirjeenvaihtoa sekä Kälviää käsitteleviä opinnäytteitä.

  Av-aineistosta paikalliset äänitteet ja kuvatallenteet sekä kotiseutukirjailijoihin liittyvät valokuvat sisältyvät kerättävään aineistoon.

  Kälviän kirjaston historiaa on tallentanut Päivi Puikko.

  Vanha Kälviä -sivusto

  Vanha Kälviä –sivuston  (linkki aukeaa uuteen välilehteen) tarkoituksena on kertoa Kälviän paikallishistoriasta, siellä asuneista henkilöistä ja sukujen jäsenistä. Vanha Kälviä on tarkoitettu erityisesti sukututkijoiden apuvälineeksi, mutta tekijät toivovat siitä muodostuvan myös muiden Kälviän historiasta kiinnostuneiden harrastajien ja tutkijoiden yhteydenpitokanavan. Vanha Kälviä-sivusto on maksuton ja sitä tehdään vapaaehtoisvoimin. Sivuston rakentaminen tapahtuu yhteistyössä Kälviän kotiseutuyhdistyksen kanssa. Sivustolle on koottu myös runsaasti Kälviää ja kälviäläisiä koskevia internet-tiedonlähteitä sekä kirjallisuutta.
  Kirjastolla on kaksi kansiollista vanhoja kälviäläisiä valokuvia.

  Myytävänä oleva kotiseutuaiheinen aineisto

  Hagman, Lucina: Lucina Hagman kertoo lapsuudestaan Kälviällä (10 €)
  Hagman, Tyko: Elämäni lapsuus (5 €)
  Huhtala, Uuno: Juuret Kälviällä osat 1 ja 2 (á 40 €)
  Huhtala, Uuno: Kälviän siirtolaiset (20 €)
  Hyppönen, Sinikka: Ajassa taaksepäin I ja II (á 20 €)
  Järvinen, Lauri: Kälviä on täynnä Tarmoa (40 €)
  Keski-Pohjanmaa laulaa (16 €)
  Kylä kahden kulttuurin rajalla ; Ridankylän kyläkirja  (25 €)
  Kälviällä soitettua kansanmusiikkia (10 €)
  Kälviän ja Ullavan kirja (10 €)
  Kälviän kulttuurimaisemainventointi (10 €)
  Lähtijät: Ullavan siirtoilaisuus Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan 1872-1960 (40 €)
  Meijän Käläviä – kuvakirja Kälviältä (10 €)
  Rita, Raija: Hiljainen huuto (20 €)
  Ruotsalo: kylä meren rannalla (25 €)
  Tuomi-Nikula, Heikki: Partio Kälviällä 1910-1920 (40 €)

  Teoksia myydään kirjastossa vain käteisellä tai pankkisiirrolla.

  Uuno Huhtalan teosten myynnistä postitse vastaa Kälviän Kotiseutuyhdistys:

  Eero Huhtala p. 040-5149205 tai eero.huhtala(at)gmail.com tai Kristiina Hakunti kristiina.hakunti(at)gmail.com

  Lisäksi myynnissä:

  Kälviän rintamaveteraanien ”Viimeisiä säveliä” -cd (12 €)
  Kohtalona Käläviä -t-paita (9 €)

  Kohtalona Käläviä -kassi (5 €)
  Kälviän joulu 1966-2008 -cd-rom (10 €)

  Kirjastossa on myös pari kertaa vuodessa myytävänä poistokirjoja 0,50 e/kpl sekä lehtiä 0,10 e/kpl.

 • Kirjastosta voit lainata kuvakirjoja, satukirjoja, lasten- ja nuortenkirjoja sekä tietokirjoja. Lisäksi lainattavissa on lehtiä, pelejä, elokuvia, äänikirjoja ja lastenmusiikkia. Henkilökunta auttaa sinua löytämään aineistoa tai voit etsiä sitä verkkokirjastosta. Lasten ja nuorten osastoilla voit myös leikkiä ja pelata kirjaston leluilla ja peleillä. Voit myös tulla tekemään läksyjä tai muuten vain viettämään aikaa kirjastoon.  Lasten ja nuorten e-aineistoja voit lainata myös suoraan kotoa käsin.

  Yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa

  Kirjasto tarjoaa varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle satutuokioita, kirjaston esittelyä ja kirjastonkäytön opetusta sekä kirjapaketteja.

  Kouluyhteistyö

  Kirjasto tekee monenlaista yhteistyötä koulujen kanssa. Alla lueteltujen lisäksi kokoamme valmiita kirjapaketteja pyydetyistä teemoista.

  • Kirjavinkkaus

  Kirjasto tarjoaa kouluille kirjavinkkausta eli kirjallisuuden esittelyä. Voit pyytää kirjavinkkarin koululle esittelemään lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjavinkkaushetki voidaan järjestää myös koululaisten kirjastokäyntien yhteydessä. Ota yhteyttä kirjastoon tai suoraan sähköpostitse kirjavinkkariimme.

  • Kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetus

  Järjestämme koululaisille ohjattuja kirjastokäyntejä, joiden tarkoituksena on lukemaan innostaminen ja kirjaston palveluihin tutustuminen. Ota yhteyttä kirjastoon hyvissä ajoin sopiaksesi luokkasi kirjastokäynnistä. Räätälöimme opetustuokion toiveiden pohjalta.

  Kirjasto on mukana Taitojen polku -kulttuurikasvatussuunnitelmassa toteuttamassa 2. luokkien Rohkea taito -osiota.

  • Lukudiplomi

  Anders-kirjastoilla on yhteinen digilukudiplomi (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
  Diplomin tulostettavat kirjalistat ovat netissä.

  Diplomisivustolla on myös kirjoihin liittyvää materiaalia, kuten esimerkiksi kirjatrailereita tai vinkkausvideoita. Digilukudiplomi on suunnattu alakoululaisille ja siitä löytyy luettavaa kaikentasoisille lukijoille.

  Sivustolla on ohjeita sekä opettajille että lukudiplomin suorittajille. Lisätietoja diplomista voi kysyä myös omasta lähikirjastosta.

   

   

 • Kälviän kirjaston lukupiiri kokoontuu kirjastonjohtajan vetämänä kirjastolle kerran kuussa. Porukassamme on kymmenkunta innokasta lukijaa mutta mukaan mahtuu vielä – olet siis lämpimästi tervetullut kokoontumisiin, oletpa sitten nainen tai mies, nuori tai varttuneempi! Kokoontumisia ei järjestetä kesäaikana

  Luemme jokaista kokoontumista varten yhdessä ennalta valitun kirjan, jonka pohjalta sitten keskustellaan. Kirjasto varaa kirjat lukupiiriläisille. Toki lukupiirissä jaetaan muitakin lukukokemuksia ja annetaan lukuvinkkejä. Kahvitarjoilu!

  Lukupiirin ohjelma löytyy verkkokirjastosta, sivun keskiosasta Kirjastoissa tapahtuu -osiossa (sivu aukeaa uuteen välilehteen).

 • Näyttelytilat

  Kälviän kirjaston näyttelytila on yksityishenkilöiden ja yhdistysten käytössä (ei kaupallisessa) sopimuksen mukaan. Tiloista ei peritä maksua.

  Kirjastossa on neljä kolmiosaista sermiä, joihin taulut ripustetaan koukuilla. Lisäksi yhdellä seinällä on taulukoukkulista. Kirjastossa on myös kaksi matalaa, lukittavaa lasivitriiniä, joihin voit tuoda näytteille esimerkiksi kuvataidetta, valokuvia tai käsitöitä.

  Ota huomioon, kun suunnittelet näyttelyä  kirjastoon:

  • Näyttelyn järjestäjä tuo teokset tai esineet näyttelyyn omalla vastuulla ja huolehtii mahdollisesta näyttelyn vakuuttamisesta
  • Kirjasto ei vastaa näyttelyssä kadonneista tai vahingoittuneista teoksista
  • Näyttelyn järjestäjä vastaa myös tekijänoikeudellisista kysymyksistä
  • Kirjaston henkilökunta avustaa mahdollisuuksien ja tilanteen mukaan näyttelyn pystytyksessä ja purkamisessa, mutta päävastuu näistä on näyttelyn järjestäjällä

  Tilojen vuokraus edellyttää, että tilaisuus ei aiheuta kirjaston palvelutoiminnalle haittaa eikä vaaranna asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuutta ja että tilaisuus tukee kirjastolaissa määriteltyä sivistyksellistä tehtävää. Sivistystoimen toimintasäännön mukaan kirjastotoimen johtajalla on oikeus päättää siitä, kenelle kirjaston kokous-, tapahtuma- ja näyttelytiloja vuokrataan.

  Varaa aika omalle näyttelylle!

  Kokoustilat

  Kirjastossa on kokouksia varten erillinen huone. Tilassa on käytettävissä videotykki, digi-tv (joka toimii myös näyttönä), Apple-tv ja kannettava tietokone.

  Huomioi kokousta suunnitellessa, että tilassa on aineistoa, jota asiakkaat tai henkilökunta voivat tarvita. Tilan läpi on myös kulku henkilökunnan tiloihin. Kokoustilan varaaminen onnistuu vain sinä aikana, kun henkilökunta on töissä. Kokoustilan vuokra on 5 € /h.

 • Tulostus, kopiointi ja skannaus

  Kirjastossa voit tulostaa ja kopioida A4- ja A3-koossa, myös värillisenä. Voit tulostaa myös omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta kirjastossa käytössä olevan Princh-järjestelmän avulla. Maksut.

  Myös skannaus on mahdollista, voit tallentaa skannatun tiedoston omalle muistitikulle tai lähettää omaan sähköpostiisi. Skannaus on maksutonta.

  Tietokoneet

  Kirjastossa on asiakkaiden käytettävissä tietokoneita. Kirjastossa on myös salasanalla suojattu langaton verkko (wlan). Salasanan saat kirjastosta.

  • Kaksi tietokonetta monitoimitilassa, jossa voit pelata tai työskennellä omassa rauhassa. Voit varata ajan koneelle kirjastosta.
  • Yksi tietokone lähinnä Anders-verkkokirjaston selailua varten.
  • Yksi kosketusnäytöllinen tietokone kirjaston e-lehtien lukemista varten.
  • Yksi läppäri digilehtien lukemiseen. Konetta voit käyttää myös tilaisuuksien yhteydessä yhdistettynä digi-tv -ruutuun.
  • Lisäksi voit lainata iPad-taulutietokoneen kirjastotilassa käytettäväksi. Lainaus tapahtuu kirjastokortilla ja voit lainata tabletin 1h/päivä/asiakas. Lainaaja on lainausajan vastuussa laitteesta. Siihen voit omilla tunnuksilla asentaa pelejä, sovelluksia yms. Laite nollataan käytön jälkeen, jolloin koko käyttöhistoria latauksineen häviää.

  Lehdet

  Kälviän kirjastoon tulee tilattuna 4 sanomalehteä ja lähes 50 aikakauslehteä aikuisille, lapsille ja nuorille. Uusimman numeron voi lukea kirjastossa ja vanhempia numeroita saa kotilainaan.

   

  Kirjastossa on käytössä kaksi sähköistä lehtipalvelua ePress ja PressReader.

  ePress-sanomalehtipalvelussa on lähes 250 kotimaista paikallis- ja maakuntalehteä. ePress-aikakauslehtipalvelussa on 18 kotimaista aikakauslehteä ja kaksi paikallista sanomalehteä, Keskipohjanmaa ja Österbottens Tidning. Palveluiden lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköispainoksina heti ilmestymispäivänä, lisäksi molemmissa on juokseva kahden vuoden arkisto. Verkkopalvelut ovat helposti ilman kirjautumisia käytettävissä kirjaston asiakaskoneilla tai -tableteilla sekä asiakkaan omalla laitteella kirjaston langattomassa verkossa. ePress-aikakauslehtipalvelua voit käyttää myös kotona kirjautumalla palveluun kirjastokortilla ja pin-koodilla.

  PressReaderin lehtivalikoimasta löytyy muun muassa lehdet Svenska Dagbladet, Aftonbladet, The Independent, The Guardian, Vogue, Daily Mail, The Week, OK!. Voit lukea lehtiä joko laitteesi selaimessa tai mobiilisovelluksella. Tarvitset kirjautumista varten kirjastokorttisi numeron ja pin-koodin.

  Seutulainat ja kaukopalvelu

  Kälviän kirjasto välittää asiakkailleen seutulainoja muista Anders-kirjastoista, nämä varaukset ovat maksuttomia. Seutulainatilauksen tai varauksen kirjaston omista kokoelmista asiakas voi tehdä myös itse Anders-Finna -verkkokirjastossa.

  Tilattu aineisto on noudettavissa Kälviän kirjastosta tilausta seuraavana keskiviikko-iltana. Aineiston saapumisesta tulee asiakkaalle ilmoitus tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse. Lainatun aineiston voi palauttaa mihin tahansa Anders-kirjastoon.

  Muista kuin Anders-kirjastoista tilatuista kaukolainoista kirjasto perii asiakkaalta postikuluina 7 € / laina.

  Muut kirjastot voivat tilata Kälviän kirjaston aineistoa kaukolainaksi sähköpostilla. Lähetetyistä kaukolainoista perimme 10 € / laina.

  Lue lisää kaukopalvelukäytänteistä ja -maksuista.

Ota yhteyttä