Hyppää sisältöön
Kokkolan kaupunginkirjasto etuviistosta kuvattuna. Kirjastolla on useista kaarevista elementeistä tehty katto sekä harmaasta kivestä ja suurista lasipinnoista tehdyt seinärakenteet. Kirjaston edestä kulkee Tehtaankatu, jossa liikkuu jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Kadulla on myös runsaasti istutuksia. Kirjaston yläpuolella näkyy sininen taivas, jossa isoja pilviä.

Pääkirjasto

Kokkolan pääkirjasto palvelee kaupungin keskustassa. Pääkirjastosta löydät monipuoliset kokoelmat luettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa.

  • Kirjaston alla olevassa pysäköintihallissa on kaksi paikkaa varattu liikkumisesteisille.
  • Lehtisalin ulko-ovessa, Isokadun ja Tehtaankadun kulmassa, on ovenavauspainike.
  • Itäisen Kirkkokadun puoleiselle pääovella on liiketunnistin eli ovi aukeaa automaattisesti ovea lähestyttäessä.
  • Kirjaston lehtisalin yhteydessä on esteetön wc.
  • Kirjastossa on hissi, jolla pääsee pysäköintihallista kirjaston ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen.
  • Hongell-salissa on induktiosilmukka.
 • Kirjaston molemmissa kerroksissa on lainaus- ja palautusautomaatteja, joilla voit lainata ja palauttaa itsepalveluna. Seuraa näytön ohjeita.

  Kaikki lainat – myös Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastojen ja kirjastoauton lainat sekä lainat muista Anders-kirjastoista (Halsua, Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi) – voi palauttaa palautusautomaattiin tai palvelutiskeille.

  Lainat on palautettava viimeistään eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Kirjaston ollessa kiinni aineiston voi palauttaa palautusluukkuun asiakkaan vastuulla.

  Palautusluukku on lehtisalin oven vieressä. Palautusluukun kautta palautetuista lainoista ei saa kuittia, koska lainat eivät tätä kautta kirjaudu palautuneiksi kirjastojärjestelmään. Lainat kirjataan palautuneiksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aineistosta kertyy myöhästymismaksuja palautusten kirjaamiseen saakka.

  Varauksen voit tehdä Anders-verkkokirjastossa tai asiakaspalvelussa. Varattu aineisto noudetaan itsepalveluna noutohyllystä. Vain kaukolainat noudetaan kirjaston toisen kerroksen infosta.

 • Pääkirjaston lehtisali sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa Isonkadun ja Tehtaankadun kulmassa. Lehtisalia toimii asiakaspalveluaikojen ulkopuolella omatoimikirjastona.

  Lehtisalissa voit lukea sanomalehtiä ja aikakauslehtiä. Aikakauslehtien laina-aika on 14 vuorokautta. Uusinta numeroa ei lainata. Lehtien vanhat numerot on saatavilla lehtisalin varastosta.

  Alueella ilmestyvät lehdet, Keskipohjanmaa ja Österbottens tidning, ovat kokoelmassa myös mikrofilmeinä. Mikrofilmit ovat omassa huoneessa kirjaston toisessa  kerroksessa. Lasten ja nuorten lehdet ovat lasten- ja nuortenosastolla.

  E-lehdet

  Lehdet ovat luettavissa digitaalisina näköispainoksina kirjaston asiakaskoneilla tai kirjaston langattomassa verkossa heti ilmestymispäivänä. Kotona voit lukea e-lehtiä kirjautumalla palveluihin kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

  ePress – kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä (vain kirjastossa)

  eMagz – kotimaisia aikakaus- ja ammattilehtiä (kirjastossa ja etänä)

  PressReader – ulkomaisia aikakaus- ja sanomalehtiä (kirjastossa ja etänä)

  e-piste – Tutustu kirjaston e-palveluihin!

  Testaa itse tai pyydä opastusta henkilökunnalta!

  Tietokoneet ja kopiokone

  Lehtilukusalissa on kaksi tietokonetta lehtien lukemista varten. Lisäksi on yksi tietokone myös muuhun käyttöön. Koneita ei voi varata. Käyttöaika on 15 minuuttia.

  Lehtilukusalissa on asiakkaiden käytössä kopiokone.

 • Musiikkiosasto sijaitsee pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa.

  Musiikkiosastolla on äänitteitä, musiikkikirjoja, DVD-levyjä, nuotteja ja musiikin hakuteoksia. Tiedot musiikkiaineistosta löydät Anders-Finnasta. Kysy apua virkailijalta!

  Lainaa ukulele!

  Kirjastosta voi lainata ukulelen. Laina-aika on kaksi viikkoa. Ukulelen mukana tulevat soitonopas, kantokassi ja viritin. Pienikokoinen ukulele sopii hyvin soittoharrastusta aloittavan ensimmäiseksi soittimeksi. Soittaminen ei vaadi voimaa, pitkiä sormia tai suurta sorminäppäryyttä.

  Lainattavissa on myös kitara ja kannettava levysoitin.

  Musiikin e-aineistot

  Naxos Music Library – klassisen musiikin suoratoistopalvelu ja online-kirjasto

  Kokkolan kaupunginkirjaston kirjastokortilla voit käyttää maksuttomasti Naxos Music Library –palvelua. Kirjoita Library card number -kenttään kirjastokorttisi numero ja kirjaudu sisään. Kun lopetat kuuntelun, muista kirjautua ulos Log-Out -painikkeella, jotta vapautat linjan seuraavalle kuuntelijalle.

  Naxos Music Library -palveluun voi olla yhtä aikaa kirjautuneena kolme käyttäjää. Kuuntelujakson enimmäispituus on kaksi tuntia.

 • Kirjaston tilojen varaus: pääkirjaston vahtimestarit, puh. 040 8065127 tai oheisella lomakkeella.

  Kirjaston_tilojen_varauslomake

  Tilojen vuokraus edellyttää, että tilaisuus ei aiheuta kirjaston palvelutoiminnalle haittaa eikä vaaranna asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuutta ja että tilaisuus tukee kirjastolaissa määriteltyä sivistyksellistä tehtävää. Sivistystoimen toimintasäännön mukaan kirjastotoimen johtajalla on oikeus päättää siitä, kenelle kirjaston kokous-, tapahtuma- ja näyttelytiloja vuokrataan.

  Lukuseuran huone

  Lukuseuran huone sijaitsee kirjaston 1. kerroksessa. Lukuseuran huoneessa on kokoustila noin 20 henkilölle. Vuokra on 15 euroa / tunti tai 60 euroa / päivä.

  Kokkolan lukuseura perustettiin kesäkuussa v. 1800 ja se käsittää laajan kokoelman 1800-luvun kirjallisuutta.

  Hongell-sali

  Hongell-sali sijaitsee kirjaston 1. kerroksessa. Se on luentotila noin 50 henkilölle. Salissa on videotykki, tietokone, dokumenttikamera sekä äänen- ja kuvantoistolaitteet. Salin vuokra on 25 euroa / tunti tai 100 euroa / päivä. Hongell-salissa on induktiosilmukka.

  HUOM! Laitteistomme ei toista kaikkia tiedostoja. Käy kokeilemassa ennen varaamista.

  Hongell-sali on nimetty sivutoimisena kirjastonhoitajana 1909-1949 toimineen Annie Hongellin mukaan.

  Näyttelytilat

  Pääkirjaston ensimmäisen kerroksen näyttelytilana on kirjaston tori.  Käytössä on 18 sermiä ja 5 vitriiniä. Näyttelytiloista ei peritä maksua. Uuden näyttelyajan voit varata, kun edellinen aikasi on käytetty.

  Kirjaston henkilökunta ei osallistu näyttelyn ripustamiseen vaan siitä sekä näyttelyn purkamisesta vastaa näyttelyn järjestäjä. Näyttelyssä tarvittavat julisteet ja esitteet näyttelyn järjestäjä valmistaa ja painattaa itse. Myös ilmoituksista vastaa näyttelyn järjestäjä. Kirjastosta voi saada apua lyhyiden suomen- ja ruotsinkielisten tekstien kääntämiseen, mutta tekstit on toimitettava käännettäväksi vähintään viikkoa ennen näyttelyn avaamista.

  Kirjasto ei vastaa näyttelyssä kadonneista tai vahingoittuneista teoksista. Näyttelyn järjestäjä huolehtii näyttelyn vakuuttamisesta. Näyttelyn järjestäjä vastaa myös tekijänoikeudellisista kysymyksistä.

  Kirjastoon pystytettävän näyttelyn tulee olla hyvän maun mukainen ja tukea kirjaston sivistyksellistä tehtävää sekä vastata eettisesti, laadullisesti ja tekniseltä toteutukseltaan niitä yleisiä vaatimuksia, joita voidaan asettaa julkisissa tiloissa esillä oleville näyttelyille. Kirjasto ei ota vastaan uskonnollisia, poliittisia tai kaupallisia mainos- tai myyntinäyttelyitä.

  Kirjastotoimen johtajalla on oikeus valita hakemusten perusteella näyttelyt kirjaston tiloihin. Tarpeen vaatiessa kirjastotoimenjohtaja voi vaatia teosten näkemistä ennakkoon.

 • Sivua päivitetään.

  • noudata henkilökunnan kuulutuksia poikkeustilanteessa
  • Tulipalotilanteessa kirjaston asiakkaiden kokoontumispaikka on rautatientorilla, kirjaston ja linja-autoaseman välillä.
  • Jos kirjaston ulkopuolella on uhkatilanne, asiakkaita pyydetään pysymään kirjaston sisätiloissa.
 • Pääkirjaston toisessa kerroksessa on erikokoisia työtiloja, joita voi käyttää itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätöihin.

  • Huoneet 1-5 on käytettävissä, kun ne ovat vapaana. Ei varauksia.
  • Huone 6 on opintolukusali eli hiljainen työskentelytila. Tilassa on myös Chydenica-kotiseutukokoelma. Ei varauksia.
  • Huoneita 7 ja 8 voi varata etukäteen. Seuraavan ajan voi varata, kun edellinen aika on käytetty. Kaupungin omilla yksiköillä voi olla useampi varaus. Huoneisiin mahtuu 8-10 henkilöä.
  • Huoneessa 9 ovat digitointi- ja mikrofilmien lukulaitteet.

  Huoneet 7-9 varataan kirjaston toisen kerroksen infossa. Voit myös soittaa puhelinnumeroon 040 806 5124 tai lähettää viestin sähköpostiin kokkolan.kirjasto@kokkola.fi.

Ota yhteyttä

VAHTIMESTARIT
040 806 5127, kirjasto.lehtisali@kokkola.fi

LASTEN JA NUORTEN OSASTO
040 806 5435​, kirjasto.lanu@kokkola.fi

MUSIIKKIOSASTO
040 806 5435, kirjasto.musiikki@kokkola.fi