Hyppää sisältöön
Nuori kävelee katsellen Neristanin värikkäitä taloja.

Nuorten osallisuus

Nuorisopalvelut tukee nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan oman koulunsa, elinympäristönsä ja kaupungin oloihin ja päätöksentekoon. Kannustamme nuoria mukaan omaehtoiseen toimintaan.

Oppilaskuntien, talokokousten ja nuorisovaltuuston lisäksi nuorten osallisuutta edistetään muun muassa nuorten omissa ryhmissä, tapahtumissa ja erilaisten päättäjäkohtaamisten kautta.

 • Näistä vaihtoehdoista voit löytää itsellesi sopivan ja luontevan tavan osallistua ja vaikuttaa:

  • Voit osallistua oman koulusi oppilas- tai opiskelijakuntatoimintaan joko liittymällä mukaan toimintaan tai tuomalla itsellesi tärkeän asian oppilas- tai opiskelijakunnan tietoon. Kysy opettajaltasi lisätietoja. Lue lisää oppilaskuntatoiminnasta…
  • Voit osallistua oman nuorisotilasi talokokouksiin. Kysy lisää nuoriso-ohjaajaltasi. Yhteystiedot löydät täältä.
  • Voit hakea mukaan nuorisovaltuuston toimintaan.  Voit asettua itse ehdolle tai äänestää haluamaasi oman koulusi tai nuorisotilasi ehdokasta nuorisovaltuustoon. Lue lisää Kokkolan nuorisovaltuustosta…
  • Voit myös ottaa yhteyttä nuorisovaltuustoon itsellesi tärkeästä asiasta, jota haluat, että nuorisovaltuusto lähtee viemään eteenpäin.
  • Voit kirjoittaa lehtijutun itsellesi tärkeästä aiheesta Kokkola-lehden Nuori Kokkola -sivulle.
  • Voit tehdä kuntalaisaloitteen, vaikka olisit alle 18-vuotias.
 • Nuorisovaltuusto toimii nuorten äänenä vieden ideoita ja toiveita kaupungin päättäjille. Nuorisovaltuusto tuo nuorten ääntä kuuluviin, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin, järjestää tapahtumia sekä tekee aloitteita ja kannanottoja.

  Lue lisää Kokkolan nuorisovaltuustosta…

 • Oppilaskuntatoiminnassa voit vaikuttaa omaan kouluusi.

  Oppilaskuntatoiminnan tavoitteena on kannustaa oppilaita vaikuttamaan koulun yhteisiin asioihin. Oppilaskuntatoiminnan avulla oppilaiden on mahdollista saada äänensä kuuluviin heitä koskevissa asioissa ja vaikuttaa koko koulun kehittämiseen. Kokkolassa oppilaskuntatoimintaa on kaikissa yläkouluissa. Yhteystiedot oman koulusi oppilaskunnan hallitukselle löydät koulusi henkilökunnalta tai luokan edustajalta.

  Lue lisää oppilaskuntatoiminnasta…

 • Oletko kiinnostunut järjestämään kerho- tai ryhmätoimintaa itsellesi tärkeästä aiheesta? Kaipaatko samanhenkisten porukkaa, joka voisi kokoontua yhteen?

  Nuorisopalvelut tukee nuorten omaehtoista toimintaa, ohjaa ja tarjoaa toiminnalle tiloja.

  Nuorten omat ryhmät voivat olla joko valmiita nuorten kaveri- ja harrasteryhmiä tai voimme yhdessä koota mielenkiintoisen aiheen ympärille nuorten ryhmän.

  Ota yhteys osallisuuskoordinaattoriin, jos sinulla on porukka, aihe tai toive toiminnasta!

  Lue lisää nuorten omista ryhmistä…

 • Lasten ja nuorten osallisuusohjelma kuvaa lasten ja nuorten osallisuutta kaupunkiorganisaatiossa ja selvittää mitä vaikuttamismahdollisuuksia lapsille ja nuorille on olemassa. Osallisuuden reitti nivoo yhteen lasten ja nuorten olemassa olevat osallisuuden ja vaikuttamisen kanavat ja se on myös lasten ja nuorten osallisuuden kehittämistä ohjaava perusta. Osallisuusohjelmassa keskeistä on, että lapset ja nuoret ovat saaneet osallistua sen suunnitteluun ja tuoda sitä kautta omat näkemyksensä esiin.

  Osallisuusohjelma koostuu:

  1. Osallisuuden reitti -asiakirjasta, joka on tarkoitettu erityisesti kaikille kaupungin työntekijöille sekä päättäjille
  2. Osallistumisen reitti -julisteesta, joka on lapsille ja nuorille suunnattu osallisuutta esittelevä infojuliste. Julisteet sijoitetaan mahdollisimman kattavasti eri tiloihin, joita lapset ja nuoret käyttävät
  3. Lasten ja nuorten osallisuutta käsittelevän sivun kehittäminen kaupungin verkkosivuilla. Sivun kautta lasten ja nuorten on mahdollisuus perehtyä osallisuuteen tarkemmin ja tutustua esimerkiksi lapsi- ja nuorisovaltuuston toimintaan

  YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määritelmän mukaan lapsia ovat kaikki alle 18-vuotiaat. Suomen nuorisolaki puolestaan määrittelee nuoriksi kaikki alle 29-vuotiaat. Kokkolan kaupungin lasten ja nuorten osallisuusohjelma kattaa alle 20-vuotiaat lapset ja nuoret.

  Lataa Osallisuuden reitti.

 • Lapsivaltuusto lisää alle 13-vuotiaiden lasten osallisuutta ja tuo heidän äänensä kuuluviin kaupungin päätöksentekoon. Tavoite on, että lapset voivat ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa heille itselleen tärkeisiin asioihin YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti.

  Lapsivaltuustossa on yhteensä noin 30 edustajaa peruskoulun 2.‒5. luokilta.

  Lapsivaltuusto on osa Kokkolan kaupungin lapsiystävällinen kunta -kehittämistyötä.

  Lue lisää lapsivaltuustosta…

Ota yhteyttä