I slutet av studierna ska eleven göra ett slutarbete. Slutarbetet är ett självständigt verk eller en serie av verk som eleven ska själv planera och genomföra. Slutarbetet utförs i den egna verkstadsgruppen under lärarens handledning samt självständigt på egen tid. Förutom verket ska eleven göra en portfolio av slutarbetet i vilken hen presenterar sitt verk och sin arbetsprocess.
När eleven inleder sitt slutarbete ska hen vara minst 16 år. Eleven ska också ha en portfolio över grundstudierna med en bedömning. Före eleven inleder slutarbetet ska hen ha deltagit i verkstadsstudier i 2–3 år.
Slutarbetet innebär inte alltid att studierna avslutas, utan eleven fortsätter ofta i de fördjupade studierna efter slutfört slutarbete. För att få ett avgångsbetyg från hela den fördjupade lärokursen måste eleven ha avlagt studier i tillräcklig omfattning (minst 70 procent av grundstudierna och av de fördjupade studierna). Verkstadsstudierna pågår i regel i 5 läsår för att omfattningen av studierna ska räcka till avgångsbetyget. Det kan vara bra att kontroller omfattningen av de studier som eleven fullgjort från bildkonstskolans kontor om elevens mål är att erhålla avgångsbetyg efter genomfört slutarbete. Eleven kommer överens med rektorn om ersättande av studier med andra studier eller genom arbetsprov.
Genomförandet av slutarbetet förutsätter att eleven deltar i handledningen, ordnandet av en utställning och i bedömningstillfället. Eleven får en skriftlig bedömning av slutarbetet.
Slutarbetshandbok