Företagarna inom Mellersta Österbottens Företagares verksamhetsområde anser att aktörerna i regionen har en gemensam syn på livskraftsfaktorerna, och samarbetet mellan aktörerna är det bästa i landet. Över 4 000 företagare svarade på Företagarna i Finlands Livskraftsbarometer, som nu genomfördes för andra gången.
Mellersta Österbottens Företagare verkar i tre olika landskap, och företagarna har upplevt att det finns en gemensam syn på livskraftsfaktorer mellan olika aktörer. Ett företag kan lättare bygga sin konkurrensfördel när regionens livskraft är stark – vilket är summan av många faktorer. Dessa innefattar bland annat läge, regional utveckling, tillgänglighet, tjänster, image, förmåga till nätverkande, samarbete mellan företag och högskolor, företagarvänligt beslutsfattande och ett tydligt ledarskap för livskraftsarbetet.
”I Karleby byggs näringslivet på en grund som består av långsiktigt samarbete. Där har staden, näringslivet och utbildningssektorn en gemensam linje som också syns via företagarnas erfarenheter. Det gläder mig att Mellersta Österbotten ligger på sjätte plats i livskraftsbarometern och att särskilt tillgängligheten och hamnens roll har identifierats som styrkor. Detta visar att våra satsningar på infrastrukturen och en företagarvänlig verksamhetsmiljö har lönat sig. Samtidigt kan vi identifiera våra utvecklingsobjekt, till exempel högskolesamarbetet samt små och medelstora företags nätverk. I fortsättningen kommer vi säkert att satsa mer målmedvetet på dem” säger Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.
”Mellersta Österbotten får nästan de bästa bedömningarna vad gäller en enhetlig syn på livskraftsfaktorer i landskapet. Företagarna upplever också att man diskuterar livskraft tillräckligt och att företagarna blir hörda”, konstaterar Mikael Pentikäinen, verkställande direktör för Företagarna i Finland.
Livskraftsbarometern utfördes av Taloustutkimus som frågade företagarna om livskraften i deras hemlandskap. Undersökningen genomförs vartannat år parallellt med Företagarnas Kommunbarometer. De tre bedömningskategorierna var: livskraft, nätverkande och ledarskap. Undersökningen gjordes 3.2.–31.3.2025, och från Mellersta Österbotten svarade 104 företagare, från Norra Österbotten 270 företagare och från Österbotten 129 företagare.
De svarande upplevde att samarbete och samsyn bland aktörerna lett till konkreta resultat bäst i Österbotten, där förhållandet var landets bästa, 3,15. På andra plats kom Mellersta Österbotten med siffran 3,07. Norra Österbottens resultat var 2,82, vilket är nära rikets medeltal på 2,87.
Österbotten är stabilt starkt
I det totala resultatet steg Österbotten till första plats, efter att ha varit trea i senaste barometern som gjordes 2023. Mellersta Österbotten klättrade avsevärt från elfte plats (2023) till sjätte plats i år. Norra Österbotten föll något från sjätte till åttonde plats.
Företagarna i regionen var mest nöjda med tillgänglighet och trafikförbindelser – som flyg, väg, hamn och järnväg. Betygen är näst bäst i landet efter Nyland. När det gäller tillgången till hamn fick Mellersta Österbotten landets bästa poäng.
Behov av utveckling i offentliga tjänster och högskolesamarbete
Norra Österbotten rankades som fjärde bästa landskapet i landet när det gäller attraktivitet i fråga om tillgång till kompetent arbetskraft. Social- och hälsovårdstjänsterna i Mellersta Österbotten sågs som det tredje mest attraktiva faktorn.
Utvecklingsbehov finns när det gäller utnyttjande av offentliga tjänster i Mellersta Österbottens Företagares verksamhetsområde. Tjänster som erbjuds av utvecklingsbolag, särskilt inom internationalisering och företagsinkubatorer, används i minst utsträckning. Högskolorna borde också i högre grad involvera företag i utvecklings- och innovationsverksamhet. Inom nätverkande upplevde företagarna att större företag inte tillräckligt inkluderar mindre företag i sina nätverk.
”Välfärdsområdet är i toppskiktet vad gäller nätverkande med företagare. Deltagandet i nätverksevenemang ordnade av kommunerna är dock generellt svagt och kunskapen om landskapsförbundets beslut är bristfällig”, summerar Pentikäinen utvecklingsområdena i Mellersta Österbottens Företagares verksamhetsområde.
”Företagarna i Finlands och dess regionorganisationer, inklusive Mellersta Österbottens Företagare, är tillgängliga på alla sätt i det regionala livskraftsarbetet. Jag ser att regionernas betydelse är stor när det gäller att möjliggöra företagens tillväxt”, säger Antti Sallansalmi, ordförande för Mellersta Österbottens Företagare.
Mer information:
-
Jonne Sandberg
Utvecklingsdirektör
Telefon
E-post
Enhet
Stadshuset
Tjänsteområde
Näringsliv och stadsutveckling