Fortsätt till innehållet

Nya sätt att stödja sysselsättningen testas i Karleby

Inom Karleby stads sysselsättningstjänster testas nya sätt att främja sysselsättningen av långtidsarbetslösa. Som ett led i Arbetshälsoinstitutets och Karleby stads projekt får arbetssökande hjälp med att t.ex. utveckla sina jobbsökningsfärdigheter och hitta nya sätt att få sysselsättning. Överföringen av sysselsättningstjänsterna till kommunerna har skapat möjligheter att pröva nya lösningar på lokal nivå.

Det pågående gemensamma europeiska projektet Synclusive – sujuvasti töihin utvecklar en ny verksamhetsmodell som stödjer sysselsättning och utveckling i arbetet. I Finland testas modellen i samarbete mellan Arbetshälsoinstitutet och Karleby stad.

– Syftet med modellen är att utveckla regionala samarbetsnätverk och testa nya verksamhetssätt på lokala utmaningar när det gäller att få sysselsättning och att sysselsätta, berättar specialforskare Mervi Ruokolainen från Arbetshälsoinstitutet.

Målet är att kunna erbjuda olika stödåtgärder som kompletterar varandra åt arbetssökande, arbetstagare och arbetsgivare. Dessa åtgärder kan vara att t.ex. stärka jobbsökningsfärdigheterna, utveckla arbetscoachingen så att den också kan tas in på arbetsplatser och stödja utvecklingen av arbetskompetensen bland de anställda, t.ex. genom att utbilda chefer.

Taite-coachingarna stödjer jobbsökningsfärdigheter

Taite-coachingarna som startat i Karleby är en central del av projektets pilotfas i Finland.

Taite-coachingen är en metod med kamratstöd som riktas till arbetslösa och som stärker deltagarnas jobbsökningsfärdigheter, stödjer deras mentala välfärd och förbättrar deras möjligheter att bli sysselsatta. Arbetshälsoinstitutet har utbildat handledare att genomföra coachingar i Karleby.

– De som deltagit i coachingarna har upplevt att den uppmuntrande atmosfären och kamratgruppens stöd har hjälpt dem i jobbsökningen. Många har fått mer resiliens och förbereder sig inför jobbsökningen med större säkerhet än tidigare, berättar forskare Miia Wikström från Arbetshälsoinstitutet.

– Det har varit positivt att se hur deltagarna har hittat nya styrkor och fått bättre självförtroende i att söka jobb, tillägger Petra Komulainen från Karleby stads sysselsättningstjänster som utbildat sig till Taite-coach.

Grupperna är mångformiga och deltagandet grundar sig på motivation.

– Det viktigaste är viljan att bli sysselsatt och utveckla sina färdigheter, fortsätter Komulainen.

Rekryteringsevenemangen Iisirekry sammanför arbetsgivare och arbetssökande

Utöver Taite-coachingen har Karleby stads sysselsättningstjänster ordnat rekryteringsevenemang med låg tröskel där arbetsgivare och arbetssökande möter varandra i en avslappnad miljö. Evenemangen erbjuder möjlighet att bekanta sig med företagen och delta i korta anställningsintervjuer.

– IisiRekry var ett varmt och avslappnat evenemang även om man mötte sina konkurrenter där. Man fick ställa frågor och man fick svar på dem. Det var ett bra sätt att lära känna potentiella kolleger, berättar en av deltagarna i evenemanget.

Coachingarna och rekryteringsevenemangen har erbjudit konkreta verktyg för jobbsökning och försöket har redan gett lovande resultat. Verksamhetsmodellen vidareutvecklas och projektet fortsätter till 2027.

–  Under projektets gång samlar vi in forskningsdata och lärdomar om vilka metoder och tillvägagångssätt fungerar bäst och hur vi kan utnyttja dem i större utsträckning, sammanfattar Ruokolainen.

 

Mer information

Mervi Ruokolainen, specialforskare, Arbetshälsoinstitutet, +358 304742106, Mervi.Ruokolainen@ttl.fi

Miia Wikström, forskare, Arbetshälsoinstitutet, +358 304742164, Miia.Wikstrom@ttl.fi

Forskning

Mer information om projektet: SYNCLUSIVE – sujuvasti töihin, Arbetshälsoinstitutet

Projektet Synclusive finansieras genom EU:s ramprogram Horisont Europa för forskning och innovation  (finansieringsbeslutets nummer: 101094526).

Kommande TAITE-coachinggrupper i Karleby

 

 

 

https://www.ttl.fi/ajankohtaista/uutinen/uusia-tyollistymisen-tukemisen-keinoja