Fortsätt till innehållet

Sommaröppning på museigårdarna 2024

Välkommen till Karleby stads sommaröppning som i år ordnas på museigårdarna!
Dagen börjar med barnprogram i museikvarteret (kl. 11.00 – 14.00) och fortsätter med musikuppträdanden på Rooska gården (kl. 14.00 – 17.00).

Evenemanget övervakas av de roliga Gorillapoliserna, vars gatuteaterföreställning kan upplevas under hela dagen på båda innergårdarna.

För hela programmet och mer information, se nedan.

Museikvarteret kl. 11.00 – 14.00

 • Sommarmusiktrall
  kl. 11.00

  Kom och lär dig genom sång, dans och hoppande. Allt du behöver är ett glatt sinne – välkommen!

  Dansföreställning och -workshop
  kl. 12.00

  Regionalta danscentret i Österbottens regionkonstnär Jussi Hanhirova arbetar vid skärningspunkten mellan konst, vetenskap och teknologi, och utvecklar metoder för att möjliggöra interaktion mellan den senaste teknologin och nutidsdans. När mänsklig dans möter beräkningsalgoritmer fungerar artificiell intelligens som en möjliggörare för nya innovationer, vilket erbjuder nya verktyg för koreografiskt arbete.

  Jussi Hanhirova kommer att turnera i slutet av maj tills mitten av juni i Österbotten, där han håller workshops och uppträder för en mångskiftande publik.

  Sommarmusiktrall
  kl. 13.00

  Kom och lär dig genom sång, dans och hoppande. Allt du behöver är ett glatt sinne – välkommen!

 • Snickarworkshop
  11.00 – 14.00 (nonstop)

  I snickarworkshopen tillverkas ett insektshotell för de nyttiga insekterna i trädgården. Workshopen pågår oavbrutet och är lämplig för familjer (Obs. En vuxen måste vara med).

  Samtidigt kan du bekanta dig med Kieppis samlingar och Jani Ylikangas fotografiutställning Fabelskogens järpar.

  Obs. Workshoppen är enbart på finska.

 • Konstworkshop
  11.00 – 14.00 (nonstop)

  I konstworkshopen kan du skapa två- och tredimensionella skapelser av färgglada glasspinnar. Workshopen leds av Elina Försti, vars utställning Så ska det ses! visas i utställningshallen. Workshopen är nonstop och passar alla åldrar.

  Obs. Workshoppen är på finska och svenska.

Rooska gården kl. 14.00 – 17.00

 • Duo Peltokurki
  14.00

  Den hårt arbetande duon Peltokurki bjuder på själfulla poplåtar från norr. Magin i den symbiotiska duon Anna Peltomaa och Emma Kurkinen bygger på starka vokalharmonier och förmågan att se världen med känslighet. Musiken kombinerar lyrik och kraft. Peltokurkis debutalbum släpptes i mars 2021 och duon arbetar just nu på sitt andra album som kommer att släppas hösten 2024.

  Rappänä
  15.00

  Allt började på Kiviniitty-skolans mellanstadium och stjärngoss-föreställningen, som Aku, Heiska och Teemu gjorde en unik rapversion av. I år firar denna lokala trio 30-årsjubileum för sitt rapband Rappänä.

  Jesse Kaikuranta
  16.00

  Jesse Kaikuranta, som en gång i tiden även bott i Karleby, är en finsk popartist vars lugna röst och stora hits har fångat finländarnas hjärtan i över tio år. Våren 2024 visar artistens nya singel Tuu tuu tupakkarulla en helt ny och mer elektronisk sida av artisten.

  Varje föreställning varar 40 min.

 • Guidningar
  kl. 14.40 och 15.40

  Under de guidade turerna kan du lära dig mer om utställningen Och kriget var förfärligt och om Rooska gårdens historia.

 • Pop up -pizzavagn: Hungro Pizza
  Hungro Pizzas vagn erbjuder på napolitansk pizza och kalla drycker.

  Grafikförsäljning
  Konstskoleutbildade Alexander Granqvist kommer att vara på plats för att sälja sina verk.

Gorillapoliserna
kl. 11.00 – 17.00 (på båda gårdar)

Kuuma Ankanpoikanens entusiastiska gorillapoliser håller Karleby snyggt och välkomnande under sommaröppningen på museigårdarna.

Gorillapoliserna är lågmälda, barnsliga och mycket angelägna om att göra sin plikt. I deras arbetsbeskrivning ingår häftigt detektivarbete, återupplivningsförsök av narkotikahundar, arresteringar, sofistikerade tebjudningar och koncentrerade trehjulingsturer.

Denna bästsäljande gatuteaterföreställning är älskvärd, överraskande och förbluffande rolig. Den visar att tjänstemannastyre på plats kan ge ren glädje.

Språk: outtalat
Åldersgrupper: +3
Koncept och utförande: Kuuma Ankanpoikanen

Affisch om programmet i sommaröppningen
Sommaröppning på museigårdarna: Programaffisch