Hyppää sisältöön

ANNI LAUKKA – VARJOISSA | В тіні 26.1.–7.4.2024

K.H.Renlundin museo, Roosin talo, Kokkola

Sodan julmuus piirtyy taiteilijan varjoinstallaatioihin – Anni Laukan näyttely avautuu K.H.Renlundin museossa

Kuvataiteilija Anni Laukan vaikuttavat varjoinstallaatiot täyttävät Roosin talon alakerran. Varjoissa-näyttelyn teokset käsittelevät Ukrainassa käytävän sodan julmuutta ja nostavat esille ukrainalaisten lasten hädän ja kärsimyksen sodan keskellä. Osassa teoksissaan Laukka on käyttänyt pommitetuista kodeista kerättyjä leluja.

Anni Laukka (s. 1982) leikittelee teoksissaan valoilla ja varjoilla. Taiteilija ammentaa teoksiinsa ideoita maailman tapahtumista ja mieltään painavista ilmiöistä ja asioista. Kokkolassa avautuvassa kutsunäyttelyssä on esillä taiteilijan uusimpia teoksia, joissa keskiössä on Ukrainan sota. Laukka on tehnyt varjoteoksia vuodesta 2018 lähtien, ja aiemmin käsitellyt muun muassa perhe-elämää ja naisen ulkonäköpaineita.

Nyt avautuvassa näyttelyssä pehmoleluista tehdyt tornimaiset rykelmät ja lastenhuoneista kerätyt lelut heijastuvat seinille siluettimaisina varjoina. Leikkien vastakohdaksi varjot näyttävät meille sodan kuvastoa. Laukan tuorein teos koostuu sotaleikkien tutuista muovisotilaista ja -tankeista. Installaation heijastamassa varjossa leikit ovat keskeytyneet rintamalle lähtevän vanhemman hyvästellessä lastaan.

Tekniikkana ja taidemuotona varjotaide on yksi vanhimmista. Se ottaa katsojan sisäänsä, valojen ja varjojen keskelle, tehden näyttelystä immersiivisen kokemuksen. Laukan teoksissa esineet, niiden tarinat ja siluettimaiset varjot luovat monikerroksellisen kudelman. Varjoissa– näyttely herättää ajattelemaan lasten oikeuksia turvalliseen elinympäristöön sekä yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksia sodan kärsimysten lopettamiseksi.

Äitinä ja taiteilijana

Ukrainan sodan syttyessä taiteilijan katse kääntyi omasta elämästä ja omalta työhuoneelta Eurooppaan. Taiteilija liikuttui seinättömiä taloja ja tuhottuja koteja esittelevistä kuvista, ja ajatteli viattomia lapsia politiikan ja vallankäytön keskellä hylättyine leikkeineen ja leluineen. Äitinä hän samaistui vahvasti perheiden kohtaloihin.

– Tuntui, että lapsille tärkeät lelut olivat muuttuneet osaksi hyökkäystä, ja niistä oli lasten lailla tullut turvattomia, Laukka kuvailee tuntemuksiaan. Lelujen valinta teosten materiaaliksi ohjasi teosten toteutusta ja aiheita.

Laukan varjoinstallaatioista löytyy meille muun muassa My Little Ponysta, Madagaskarista ja Nemosta tuttuja hahmoja. Suurin osa leluista on kuitenkin suomalaisille tuntemattomia. Niiden kautta avautuu katsaus ukrainalaiseen lastenkulttuuriin. Lelujen ja kirjojen lisäksi teoksissa on fragmentteja itse rakennuksista. Laukka on lisännyt yhteen teoksista myös omien lastensa leluja.

Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa

Varjoteokset syntyivät sodan pitkittyessä. Laukka koki tärkeäksi tehdä teoksensa yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa. Hän lähti aktiivisesti luomaan yhteyksiä Ukrainaan, ja etsimään omakohtaisesti koettuja tarinoita ja kokemuksia sodasta.

– Taide ei kerro vain minusta ja minun lähtökohdistani. Jos kerron oikeasta tapahtumasta, materiaalin pitää olla autenttista, syventää Laukka ajatustaan.

Teoksissaan Laukka on käyttänyt pommitetuista kodeista Malynissa, Morozivkassa, Mykolaivissa ja Borodyankassa kerättyjä leluja. Lelujen keräämisessä Laukkaa on auttanut ukrainalainen hyväntekeväisyysjärjestö Malyn Volonter ja niiden kuljettamisessa Suomeen pietarsaarelainen Ukrainan Yhdistys.

Varjoteosten lisäksi ukrainalaisten lasten haaveita ja toiveita kuullaan Laukan animaatiossa. Se perustuu ukrainalaisjärjestön tekemiin haastatteluihin ja videokuvauksiin. Keräysprojekti on toteutettu Anni Laukan pyynnöstä ja siihen osallistuminen on perustunut vapaaehtoisuuteen.

Näyttelyä täydentää Suomen valotaiteen seura FLASH ry:n tuottama haastattelu Anni Laukasta. Seura tukee EU:n kaksivuotisella rahoituksella valotaiteilijoita ja edesauttaa heidän näkyvyyttään. Tallenteessa hankkeen kuraattori Anna Björklund haastattelee Anni Laukkaa.

Raotus tulevaan

Laukan suhde taiteen tekemiseen on muuttunut sotaa käsittelevien teosten myötä. Oman näkökulma on laajentunut ja kokemus syventynyt. Myös ukrainalaisperheiden käynti taiteilijan työhuoneella vankisti ajatusta tehdä yhteistyötä vastaisuudessakin, aina kulloisenkin aihepiirin mukaan.

Taiteilijalla on käyttämättä vielä jonkin verran pommitetun talon seinäpalasia. Niistä kenties syntyy vielä uusi teos. Myös uudet kriisit jossain päin maailmaa vaativat kenties aiheen purkamista taiteen keinoin.

­– En sido itseäni mihinkään, annan aiheen viedä, toteaa Anni. Taiteilijan innostuminen uusiin aiheisiin tuo mainion vastapainon itse varjotaiteen tekemisen hitaudelle; yhden teoksen valmistuminen vaatii kuukausien työn.

Anni Laukka – Varjoissa | В тіні

26.1.–7.4.2024

K.H.Renlundin museo, Roosin talo, Pitkänsillankatu 39.

Näyttelyn tekstit suomi, ruotsi ja ukraina.

Varjoissa- näyttelyn yhteydessä

  • Taiteilijatapaaminen 2. klo 18. Anni Laukka esittelee näyttelyään ja kertoo teoksiensa ja taiteensa taustoista.
  • Työpaja varjotaiteesta 3. klo 13-15. Tehdään varjoteoksia Anni Laukan opastuksella.

Näyttelyyn ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tilaisuuksissa ukrainankielinen tulkki paikalla.

Anni Laukka on kokkolalainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa ja Novian ammattikorkeakoulussa Pietarsaaressa. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa kokoelmissa. K.H.Renlundin museon näyttely taiteilijan omassa kotikaupungissa on hänen toinen yksityisnäyttelynsä, ensimmäisen oli Kuopion taidemuseossa. Parhaillaan Anni työskentelee Keski-Pohjanmaan rahaston apurahalla.

Lisätietoja:

Anni Laukka, p. 040 845 1613, annil.laukka@gmail.com
Elina Vuorimies, ts. näyttelyamanuenssi, p. 044 780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi