Fortsätt till innehållet
Posliinifiguuri kuvattuna vanhassa miljöössä.

Andra museimål i Karleby region

Museimål i centrumområdet

 • Visa på karta

  Fredrik och Anna Drakes hem är ett hemmuseum i Neristan. Huset testamenterades med lösöre till staden år 1997. Det byggdes 1835 och var ett hem för hantverkarfamiljen Drake i fyra generationers tid. I hemmet finns föremål från 1700-talets slut fram till 1900-talets slut: konst, hantverk och ett bibliotek med över 3000 volymer.

  Adress: Västra Kyrkogatan 20
  Öppet: På beställning
  Förfrågningar: Må-fre klo 8-16, to 11-18 tfn 0447809477. Lö-sö kl. 11-16 allmänna frågor tfn 044806 5165

 • Visa på karta

  Stadens försvarare tog båten som krigsbyte av den engelska flottan i slaget vid Halkokari i Gamlahamnsviken år 1854. Händelserna är förknippade med engelska flottans krigståg i Östersjön och Krimkriget åren 1853–1856. Båten ingick i den engelska ångfregatten HMS Vultures utrustning och är en skeppsbåt eller barkass. Den är också av en speciell båttyp som placerades upp och ner ovanför skåvelhjulsboxen på ett ångfartyg. Båthuset byggdes med donationsmedel på dess nuvarande plats år 1896.

  Båten kan ses bakom ett glas.

 • Visa på karta

  I Välikangas boktryckerimuseum förvisar man om den väldiga utveclingen som skett i boktryckeritekniken under 1900-talet.

  Museum är öppet enligt överenskommelse.

  Tullkammargatan 2, Karleby

  Förfrågningar: 040 5162 311.

   

Hembygdsmuseer och sommarmål

 • Visa på karta

  Karleby brandmuseum innehåller gammal utrustning och andra föremål från frivilliga brandkårer av Gamlakarleby och Karleby samt från Gamlakarleby stadens brandkår.

  Förfrågningar: palomuseo@kaarlelanvpk.net

 • Visa på karta

  Karleby hembygdsmuseum utgör ett exempel på landsbygdskultur från 1800-talet. Till gårdsmiljön hör förutom bodar och stall bl.a. ett garveri, en smedja och en kardfabrik. I närheten finns Karlebys medeltida stenkyrka Karleby sockenkyrka från 1550-talet. Kyrkan fungerar också som vägkyrka under sommaren. Karleby prästgård på Kyrkbacken uppfördes åren 1736-1737 på uppdrag av kyrkoherde Karl Gustav Werander. Mest känd av prästgårdens präster är Anders Chydenius.

  Öppet i sommar:
  22.6 – 7.8.2022
  ons-sö kl. 11-17
  må-ti stängt
  Stängt på midsommaren
  Fritt inträde!

 • Kelviå hembygdmuseum är beläget ungefär 1,5 km från Kelviå kyrkby mot Ullava längs med Ullavavägen. Museet är en rödmålad timmerstuga av österbottnisk modell. Huset byggdes ursprungligen på andra sidan Ullavavägen i Tuunala år 1845 där det fungerade som ämbetshus åt fältväbeln i Lochteås kompani inom Österbottniska Infanteriet.

  Adress: Kälviäntie 350, 68300 Kelviå

  Förfrågningar: Kälviän kotiseutuyhdistys / Eero Huhtala, 040 5149205

 • Visa på karta

  Hembygdsmuseets huvudbyggnad stod förr på Luoma gård i Toholampi varefter den år 1860 köptes till drängstuga åt kaplanen i Lochteå. Lochteå församling sålde drängstugan till Lochteås hembygdsförening för museibruk år 1953. På samma gårdsplan som huvudbyggnaden finns också ett soldattorp, en väderkvarn, en järnmasugn och ett förråd samt såvitt man vet Mellersta Österbottens äldsta timrade bod från 1698.

  I Lochteå hembygdsmuseum förvaras en omfattande och mångsidig samling bestående av över tvåtusen föremål, bland dem många specialiteter såsom en offerkista, fjättrar samt en tallrik med ängelmotiv från gamla Lochteå kyrka.

  Adress: Lohtajan Kirkkotie 2 C, 68230 Lochteå
  Öppet: Sommartid och utanför sommartid enligt överenskommelse.
  Förfrågningar: 044 7809 474

 • Visa på karta

  Man kan säga att Ohtakari fiskarby i sin helhet bildar ett museiområde. På ön finns en tät grupp röda fiskarstugor och gråa gårdsbyggnader som bildar en idyllisk och unik helhet. De gamla fiskarstugorna används idag som sommarställen och den största delen är restaurerade eller ombyggda med traditionen i åtanke. Ohtakari fiskarmuseum är en väsentlig del av denna helhet.

  Adress: Ohtakari 49, 68230 Lochteå

  Förfrågningar: Ohtakarin Kalastusmuseoyhdistys / Juha Orjala, 050 545 4023

 • Visa på karta

  Numera känner man till platsen som Taide Vionoja. Huset byggdes på 1700-talet och flyttades först från Vetil till Perho och i början på 1970-talet till Ullava. Konstnärsprofessor Veikko Vionojas (1909-2001) sommarhem Korpela har också konstutställningen. Övriga tider öppet enligt överenskommelse. Café i Vanha Korpelantupa. På Vionoja-stiftelsens 30-årsjubileumsutställning visas ett urval av Veikko Vionojas målningar ur hans omfattande produktion. Veikko Vionojas verk kan ses i de flesta finländska konstmuseer samt i ett stort antal samlingar av vilka de största är K.H.Renlunds samling i Karleby, Jouko Tissaris samling vid Jyväskylä universitet och Vionojastiftelsens samling. Verk finns också i många konstmuseer i utlandet och i offentliga samlingar.

  Adress:
  Haapalantie 121, 68380 Yli-Ullava

  Förfrågningar:
  taide.vionoja@vionoja.fi / Esko Keski-Vähälä, 040 5831482

  Mer Information om museet finns på hemsidan. 

 • Visa på karta

  Tankar sälfångstmuseum

  Sälfångsten var sedan stenåldern en betydande näring för kustbefolkningen i Finland. I sälfångstmuseet på Tankar finns en omfattande samling föremål med anknytning till detta tunga yrke.

  Läge: Ön Tankar, kan nås sommartid med MS Jenny
  Öppet: Sommartid

   

  Ön Tankar

  Ön Tankar har fungerat som bas för traktens fiskare och säljägare och har även haft ett lots- och fyrsamhälle. Den karga ön med sitt stenkummel har utgjort ett viktigt land- och sjömärke för sjöfarare. På 1800-talet byggde man här ett “lysanhus”, nuvarande fyren är från 1889. Landskapet på Tankar domineras alltjämt av små gråa fiskarstugor och fyrbyggnader. Naturen på den lilla ön är mångskiftande men sårbar. Det finns goda förutsättningar särskilt för fågelskådning på ön. Till sevärdheterna hör dessutom ett kapell som uppfördes 1754. Man kan övernatta på ön enligt säsong.

  Kontaktuppgifter

  Jouni Mustonen

  Kulturmiljöamanuens

  Tfn. 0447809759

  jouni.mustonen@kokkola.fi

 • Visa på karta

  Ett intressant utflyktsmål för var och en. Hos oss bekantar ni med livet i forna tider. Kom och besök vårt friluftsmuseum med husdjur. Vårt museumscafé bjuder på kaffe med tilltugg. Besök också vinden med souvenirbutik. Allmogemuseet och djurparken i samband med det omfattar för närvarande 50 byggnader och över 20 000 museiföremål. I djurparken kan man bekanta sig med över 25 olika djurarter.

  Mer information finns på djurparkens hemsidor.

 • Visa på karta

  Öja fiskarmuseum

  I forna dagar var fiskarmuseets strand vid Gäddviken i Långö by en allmän båthamn och på den tiden fanns där också båthus. Fiskarmuseet består av ett torp, ryssje- och saltbod, båthus, rökbastu och vedlider. Torpet har flyttats till sin nuvarande plats från Krokvik hemmanets mark på motsatta stranden av Gäddviken, från en plats där det numera finns en fiskarby.

  Torpet som kallas Alinas stuga byggdes ursprungligen av Mats Matsson Häggblom. Torpet består av farstu, stuga och kammare. Inventarierna har i huvudsak tillhört torpets sista invånare Alina Häggblom som flyttade bort 1964. I Alinas stuga finns föremål som samlats i Öja och som anknyter till fiske.

  Läge: Ca 15 km från Karleby centrum. Från Karleby kör man längs strandvägen nr. 749 i riktning mot Jakobstad och svänger till höger mot Bodö.
  Öppet: Bara enligt överenskommelse
  Förfrågningar: K.H.Renlunds museum, 044 780 9474