Mellersta Österbottens miljöhälsovård genomförde våren 2025 ett tillsynsprojekt inom sitt verksamhetsområde för att fastställa glutenhalten i pizzor som säljs som glutenfria. I projektet deltog samtliga restauranger som sålde glutenfri pizza vid beställning. Provtagningen skedde i rollen som kund och aktören informerades inte vid provtagningstillfället att pizzaprovet skulle används för myndighetsbruk.
Proverna skickades till ett godkänt laboratorium för analys. Proverna analyserades med ELISA-metoden, som mäter glutenhalten i enheten milligram per kilogram (mg/kg). Undersökningen gav mer detaljerade resultat inom intervallet 5–80 mg/kg.
Resultatet visade låg glutenhalt (<5–7 mg/kg) hos ca 42 procent av aktörerna. Cirka 39 procent överskred gränsvärdet (>20 mg/kg) för glutenfria produkter. Resultatet visar att hos ungefär en tredjedel av de aktörer som valdes till undersökningen uppfyllde inte pizzan som såldes som glutenfri definitionen för glutenfrihet. För de aktörer vars resultat antingen överskred eller låg när gränsvärdet för glutenfria produkter ordnades ett kostnadsfritt handlednings- och rådgivningsbesök med fokus på hantering av allergener vid tillagning av glutenfri pizza.
De vanligaste kontamineringsriskerna identifierades som:
- användning av fyllning som förvaras under pizzabakningsbordet
- pizzakartonger som förvaras under ugnen
- handhygien
- introduktion i allergenhantering
Hela rapporten hittar du på sidan Livsmedeltillsynens projekt