Karleby stadsstyrelse behandlar utkastet till Karleby stads klimatprogram 2025–2035 under sitt sammanträde 25.11.2024. Stadens första utvecklingsprogram med klimattema stakar ut riktlinjer för hur staden ska nå sitt mål som är att vara klimatneutralt före 2035.
Klimatprogrammets mål och innehåll
Klimatprogrammet omfattar stadens mål för minskning av utsläppen, vilka styr verksamheten långt framåt. I programmet presenteras fem konkreta åtgärder som anknyter till huvudtemat:
- Markanvändning, byggande och hållbar urban natur – vårt mål är bland annat en tät och energieffektiv stadsstruktur.
- Trafik – vi främjar hållbara trafikformer, till exempel cykling, kollektivtrafik och utsläppssnåla privatbilar.
- Energi och energieffektivitet – att spara energi och öka användningen av förnybara energikällor.
- Cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion – vi stöder en hållbar livsstil och hållbara konsumtionsvanor.
- Stadens klimatarbete, -kommunikation och -nätverk – vi samarbetar med intressentgrupper och delaktiggör invånarna.
Syftet med programmet är att minska klimatutsläppen och anpassa sig till klimatförändringen. Samtidigt vill vi stärka naturens mångfald, stöda en hållbar konsumtion och främja lösningar inom cirkulär ekonomi.
Du kan bekanta dig med klimatprogrammets åtgärder i Karleby stads klimatvakt.
I programmet ingår också en utredning över Karlebys växthusgasbalans som uppskattar områdets kolsänkor och kolförråd samt hur de kommer att utvecklas.
Mycket delaktighet under programarbetets lopp
Karleby stads klimatprogram har beretts tväradministrativt i nära samarbete mellan stadens olika sektorer och koncernbolag. I arbetet har också andra intressentgrupper deltagit, till exempel invånare, företag, barn och unga samt beslutsfattare. Samarbetet mellan olika aktörer har fört fram olika synvinklar och stärkt effekten av stadens klimatarbete.
”I arbetet med klimatprogrammet har vi betonat öppen kommunikation och mångsidig delaktighet. Vi har fått värdefull information av deltagarna i enkäter och verkstäder. Denna information har gjort programmets innehåll rikare och bidragit till att programmet verkligen är vårt gemensamma. Det gör också att olika intressentgrupper förbinder sig till klimatmålen”, beskriver Karleby stads sakkunniga i klimatfrågor, Jenni Silvola, processen för utarbetandet av programmet.
Utlåtanderundan ger respons och synvinklar på klimatarbetet
Stadsstyrelsen begär utlåtanden om klimatprogrammet av stadens nämnder, lokala aktörer och intressentgrupper. Utkastet till program läggs fram offentligt på stadens webbplats 29.11–20.12.2024. Syftet med utlåtanderundan är att få in synvinklar och utvecklingsförslag som säkerställer att programmet fungerar och är effektivt.
Efter utlåtanderundan behandlas klimatprogrammet i stadsstyrelsen 13.1.2025 och godkänns slutligen i stadsfullmäktige i februari-mars 2025.
Karleby stads klimatprogram är ett betydande steg mot en hållbar framtid och en klimatneutral stad. Staden hoppas på rikligt med respons och aktivt deltagande under utlåtanderundan.
Bekanta dig med utkastet till klimatprogram (på finska)