Fortsätt till innehållet

International Kokkola Day kallar samman Karlebybor

Första International Kokkola Day-evenemanget ordnas onsdagen den 11 maj.  

Dagens program börjar i stadshuset kl. 12 med seminariet Kutsuva Kokkola som ger en översikt över hur mottagligheten har utvecklats i Karleby. Efter seminariet följer föreläsningen ”Nyckeln till kultursensitivt bemötande och arbete” kl. 13 för allmänheten. Gästande föreläsare är Melody Karvonen som är expert på mångkulturalitet.  

På eftermiddagen erbjuds också möjlighet att delta i guidade promenadturer i Neristan. Under promenaderna får man bekanta sig med hemstadens historia på engelska.  

Höjdpunkten på internationella Karlebys dag blir fri samvaro i huvudbiblioteket i början av kvällen. Det är framför allt meningen att man ska få träffa andra Karlebybor. Det bjuds också på program och traditionella ukrainska delikatesser. 

Det är Welcome Offices frivilliga som mycket långt svarar för idéerna till kvällsprogrammet. “Vi har en grupp aktiva ungdomar som är redo att släppa loss och visa Karlebys mångskiftande kultur på scen. De har exempelvis kommit på att visa upp fina traditionskläder från olika kulturer under en modevisning samt att framföra musik”, gläds Welcome Offices invandrarkoordinator Marianne Leimio-Seppä.  

Dagens program streamas via stadens Youtube-kanal till tillämpliga delar, men förhoppningsvis är det även många som är på plats.  

Evenemangets huvudarrangörer är Karleby stads Talent Coastline Employment och Welcome Office Kokkola. På så sätt stöds arrangerandet av evenemanget av Europeiska unionen och Finlands arbets- och näringsministerium.  

“Senaste tidens händelser i världen har visat hur viktigt det är med en öppen och mottaglig atmosfär och tjänster som stödjer den. Vi hoppas att det här evenemanget för egen del bidrar till att föra Karlebyborna samman och önskar också nya invånare välkomna”, berättar projektarbetare Satu Vihtari.  

Evenemanget bjuder på program på många språk och alla är varmt välkomna oberoende av språk- eller kulturbakgrund.  

Anmälningsblanketten och närmare programuppgifter