Fortsätt till innehållet

Parkfestivalen Nollpunkt ordnas igen

Parkfestivalen Nollpunkt är ett drogfritt evenemang som ordnas lördagen den 3 juni 2023 i Västra parken i Karleby för att fira skolavslutningen – första gången efter år 2019. Evenemangets huvudarrangör är Karleby stads ungdomstjänster. Karleby ungdomsfullmäktige och kulturtjänster stöder arrangerandet av evenemanget. Evenemanget har fått bidrag av Evald och Hilda Nissis stiftelse.

Nollpunkt är en parkfestival för unga för att fira skolavslutningen. Den är riktad i första hand till över 13-åriga unga, men är man yngre blir man ändå inte stoppad vid porten. Evenemanget börjar kl. 18.00 och portarna öppnas kl. 17.45. Det finns två ingångar till området, den ena från Skrammelbackens sida och den andra från Gustaf Adolfsgatan från Torggatans sida. På parkområdet finns olika aktivitetspunkter där unga kan bl.a. bekanta sig med olika grenar och träffa olika föreningsaktörer. På området finns också Finesports Gaming Lounge och en Bungee Run-bana. Det finns två scener på festivalområdet. Under evenemanget uppträder en brokig samling lokala, unga musiker såsom Aadam Lucas och Smurdhy, Erosion, Tappura och The Dead Roses. Festivalens huvuduppträdare är Ares, Kube, Pihlaja och Mouhous. Mellan uppträdanden underhålls ungdomarna av Mellakka DJ´s.

 

Nollpunkt Instagram

Alla som kommer till evenemanget får blåsa i en alkoholmätare och för att få komma in måste mätaren visa noll. Också väskor och ryggsäckar kontrolleras vid porten. Man får inte ta med egen mat, egna drycker, drickflaskor eller energidrycker till området. Det är förbjudet att ha med sig tobaks- och nikotinprodukter och att använda dem på området. På festivalområdet får ungdomarna gratis spunnet socker, popcorn samt vatten. Dessutom finns ett cafétält på området där ungdomar kan köpa drycker och små salta rätter till ett förmånligt pris.

Evengemanget inverkar på trafikarrangemang

Gustaf Adolfs gatas körfiler invid Västra parken är stängda för trafik fr.o.m. kl. 12 på lördag. Körfilerna öppnas för trafik efter att evenemanget avslutats. Omvägen för trafik i riktning mot Järnvägsgatan går längs rutten Torggatan – Vattentornsgatan – Fabriksgatan. I motsatt riktning kan Gustaf Adolfs gata användas normalt. Elsparkcyklar får inte parkeras längs Gustaf Adolfs gata och Fabriksgatan utan de måste parkeras längs Torggatan eller på Skrammelbackens sida eller längre bort från området.

Parkområdet inhägnas fredag 2 juni och stängs på grund av festivalen för allmänheten på lördag kl. 16.15. Festivalområdet med sina temporära konstruktioner rivs genast när evenemanget slutat på natten och området öppnas på nytt för allmänt bruk.

Evenemanget orsakar en del bullerstörningar i närheten av parken redan innan det egentliga evenemanget börjar. Bullerstörningar förekommer kl. 14–24.