Fortsätt till innehållet
Nuken asuun pukeutunut näyttelijä esiintyy yleisölle

Karleby Veneziaden respekterar traditioner och skapar nya

Traditionen med Veneziaden, som har sina rötter i slutet av 1800-talets Karleby vid Bottniska vikens kust, lever fortfarande stark i regionen. Veneziaden firas bland annat vid stugor, på torget och med fackelkryssningar längs kusten. Ny veneziansk anda skapas i evenemangsparken med en tvådagars festival.

Veneziaden fyller torget i Karleby lördagen den 26 augusti kl. 10–15. Utöver den traditionella torgförsäljningen erbjuds olika aktiviteter för barn och unga. Exempelvis hoppborgarna gläder familjens minsta och Karleby stads ungdomstjänster har ordnat en plats för utomhusspel för unga. Det blir uppträdanden för barn, unga och lite äldre på scenen. För barnmusiken svarar Naattiorkesteri, som var nominerad i Emmagalan, allsången leds av förtjusande Isa Lindgren-Backman med sitt band och stämningsfull musik för vuxnare smak bjuds av bandet Villoveega samt Mika Mylläri och Isa Lindgren-Backman. Karleby stadsteater bjuder på musik för torgpubliken och bekanta speakrarna Jookon & Sere från TikTok besöker torget på eftermiddagen. Kl. 12 är det dags för traditionella Sundrodden.

Ansvaret för Veneziadens kvällsfest övergick förra året från Karleby stad till Original Sokos Hotel Kaarle tack vare ett samarbetsavtal. Kaarles erfarna evenemangsteam har satt allt på spel för att höja kvällsfestens profil till en högre nivå:
– Utgående från erfarenheter i fjol samt antalet biljetter som sålts på förhand håller Karleby Veneziaden på att i år växa till Karlebyregionens största evenemang. Veneziaden samlar människor från landskapet för att njuta av de bästa inhemska artisterna samt god service och fin stämning, konstaterar hotelldirektör Jaki Silvennoinen och promotor Timo Tiilikka.

Årets program torde infria arrangörernas löften på en gång. Kaarle tar nämligen båda dagarna upp på Evenemangsparkens scen de klaraste stjärnorna inom inhemsk pop- och rap/hip hop-musik. På fredagen står Käärijä, Gettomassa, Sexmane, Etta och Ege Zulu i tur. I lördagens program ingår Arttu Wiskari, Bess, Jannika B, Ramses II och Portion Boys, vars fartfyllda show avslutas med stadens praktfullaste fyrverkeri.

På Veneziadlördagen ordnas också stämningsfulla fackelkryssningar med M/S Jenny. Gå in på stadens evenemangskalender tapahtumat.kokkola.fi för att se övrigt Veneziadprogram.

 

Läs mer