Fortsätt till innehållet

Murmeli-kokki främjar skolmaten och en hållbar livsstil

Karleby stads städ- och matservice ordnade en tävling för Karlebyskolorna under våren 2024 där man sökte en karaktär som skulle främja projektet Kopla. Projektets huvudmål är att öka medvetenheten samt främja välbefinnandet och en sund och hållbar livsstil med hjälp av planetär matfostran. I fortsättningen kommer karaktären kommer att lyfta fram god och hälsosam skolmat där man satsar på närproducerad, inhemsk och god mat.

”Vi fick många fina tävlingsbidrag av vilka en förjury valde tio finalister”, berättar serviceplanerare Heidi Sippola från Karlebys städ- och matservice. ”Barnen röstade fram Murmeli-kokki till vinnare bland finalisterna, och snart kommer vi att få följa den då den upptäcker nya smaker och bekantar sig med skolmaten. Människornas, djurens, naturens och hela planetens välbefinnande är viktiga för murmeldjuret.”

Murmeli-kokki är ritad av Lilli Cederberg som går i årskurs 6 i Chydenius skola. Cederberg belönades för vinsten på klimatfestivalen som ordnades i maj.  Vinnararbetet kommer att användas i Kopla-projektets material och som förgrundsfigur för skolmaten i Karleby.

Sofia Kivelä som går i årskurs 4 i Halkokarin koulu belönades med en hedersomnämnande i tävlingen. Hennes tävlingsbidrag kommer också att synas i samband med skolmaten.

”Vi blev positivt överraskade av tävlingens popularitet. I omröstningen deltog över 800 elever från samtliga skolor i Karleby och vinsten avgjordes med liten marginal. Det viktigaste för oss som jobbar inom mattjänsterna är dock att vi fick möjlighet att diskutera skolmaten med barn och unga och höra deras önskemål och åsikter”, konstaterar Sippola. ”De är våra viktigaste kunder och skolmaten har en stor betydelse för en smidig och hållbar vardag. Vi har fantastiska barn och unga i Karleby.”