Fortsätt till innehållet

Löftet till Finland

Det är dags att fysisk aktivitet och funktionsförmåga åter hör till en av Finlands styrkor. Målet med konceptet Finland – ett land och folk med god funktionsförmåga är att åstadkomma en bestående förändring som sträcker sig över årtionden.

När den fysiska aktiviteten och funktionsförmågan ökar, orkar vi bättre på jobbet och i skolan. Det gör livet mer meningsfullt och ger det innehåll. Vi mår bättre både fysiskt och psykiskt. Vi är starkare som samhälle och klarar bättre av små och stora kriser.

Att förbättra funktionsförmågan utgår från små och stora handlingar – från ett löfte om att börja ändra på vår vardagsmiljö så att vi är mer fysiskt aktiva. Löften kan ges ur organisationens eller ett personligt perspektiv. President Sauli Niinistö har lovat att ställa upp som beskyddare av konceptet Finland – ett land och folk med god funktionsförmåga.

Löftet till Finland

Kostnaderna på grund av fysisk inaktivitet är en verklig belastning för Finland. Jag utmanande finländarna att vara fysiskt aktiva i augusti i fjol. Och jag har följt med nöje hur människor började gå och utöva en hobby på hösten. Det är ingen idé att utmaningen tar slut efter en dag. Vi måste tillsammans göra en hållbar uppryckningskampanj!

President Sauli Niinistö

#Karlebyirörelse

Vi tar emot utmaningen och deltar i att bygga ett land och folk med god funktionsförmåga. Nu utmanar vi alla Karlebybor att hitta nya sätt att vara fysiskt aktiv och nya motionsformer!

Under 2024 kommer vi att visa på våra kanaler i sociala medier olika möjligheter, platser och sätt att motionera och röra på sig oberoende ålder och konditionsnivå. Vi uppmanar alla Karlebybor att bekanta sig med olika motionsformer och hitta sätt att vara fysiskt aktiv som förbättrar den egna vardagen och funktionsförmågan.

Bekanta dig, prova och låt dig själv svepas med! Hitta rörelseglädjen och dela den med andra genom att använda hashtagen #LiikkuvaKokkola #Karlebyirörelse. Under 2024 lottar vi ut priser varje månad bland alla som deltar i utmaningen.

Museet fylls av sport och idrott!

Genom att använda hastaggen #LiikkuvaKokkola och/eller #Karlebyirörelse kan du också delta i insamlingen av material till K. H. Renlunds museums utställning med motions- och idrottstema.

Bilderna som allmänheten uppmanas dela kan vara äldre foton, exempelvis från hemmaalbum, eller helt nya foton – varför inte en selfie från gymmet eller åskådarläktaren vid någon match eller tävling. En del av bilderna kan bli en del av utställningen 2025. Efter kampanjen tar museet kontakt med personer, föreningar och organisationer vars foton önskas användas.

Läs mer om utställningen

I mars skidades det på isen

Karleby stads bildningsdirektör Terho Taarna testade skidspåret som dragits upp på isen från Havsparken mot Elba.

Hoppa över bädda in
I mars skidades det på isen