Fortsätt till innehållet
Teos, missä on värikkäästi maalattu lato

Så ska det ses! 

7.6.–29.9.2024   
Utställningshallen, Långbrogatan 28, Karleby

I Alajärvi bosatta bildkonstnären Elina Försti (f. 1971) har gjort sitt själsliga landskap till sitt varumärke. De österbottniska landskapen med sina (romantiskt) gråa lador (och rior) har av konstnären fräschats upp med ett färg- och formbad. I sina målningar har konstnären dokumenterat förändringar som sker i den österbottniska landsbygdsmiljön.

I Elina Förstis målningar syns reminiscenser från utbildningen till textilartenom. Sättet som konstnären använder penseln är genomtänkt i detalj och målningarnas bildyta ger associationer till vävt tyg. Försti har överfört slättlandets nationallandskap till digitiden, och som pixelerade bilder har de börjat tolka lantlighet och landsbygd på ett nytt sätt.

Försti har studerat vid Fria konstskolan. Vid sidan av målandet undervisar hon och är aktiv inom konstvärlden. Förstis verk ingår i många offentliga samlingar. Så ska det ses! presenterar konstnärens nyaste produktion. Försti arbetar med ett 2-årigt stipendium som beviljats av Finska Kulturfondens Södra Österbottens regionalfond. Utställningen har fått bidrag av Centret för konstfrämjande. 

Bildiformation:
Elina Försti, Ria på skogsåker, 2021–22. Bild: Pasi Puskala