Olet tässä

ITElogo.jpg

EOA member 2020 White.jpg

                     

ITE-museo kuvastaa esittämäänsä taidetta; poikkeuksellinen ja rajoja rikkova sekä ainutlaatuisen yhteistyömuodon, kunnallisen ja kolmannen sektorin toimijoiden alla joustavasti toimiva museo. Sen sisältöjä on luotu vuodesta 1998 lähtien, jolloin ensimmäinen ”suuretsintä” itseoppineista taiteen tekijöistä alkoi Suomessa. Sisällöntuottajana on toiminut alusta asti Maaseudun Sivistysliitto (MSL).

ITE – Nykykansantaiteen museo perustettiin Kaustiselle vuonna 2001 ensimmäisen ITE-taiteen näyttelykiertueen jälkeen hallinnoimaan saatuja lahjoituksia ja teosostoja. Askel kohti vakiintunutta museokäytäntöä oli siirtyminen projekteista alueen maakuntamuseon alaisuuteen vuonna 2009. K.H.Renlundin museo, Maaseudun Sivistysliitto ja Kaustisen kunta solmivat yhteistyön toiminnan kehittämisestä kokoelmien omistuksen säilyessä ennallaan eli yksityisomistuksessa. Sittemmin K.H.Renlundin museo on tehnyt yhteistyötä Sivistysliiton kanssa ITE-taiteen edistämiseksi valtakunnallisesti ja alueellisesti. 

ITE-taidetta esitellään K.H.Renlundin museossa Kokkolassa vaihtuvin näyttelyin museokorttelissa, ITE-museossa. ITE-taiteen näyttelyitä tuotetaan paitsi itse yhdessä myös eri yhteistyökumppanien ja kuraattoreiden kanssa. Kokoelmatöiden lisäksi näyttelyissä olevat teokset on lainattu suoraan taiteilijoilta tai heidän omaisiltaan. Kokoelmatöitä lainataan myös muihin museoihin ja näyttelypaikkoihin kotimaahan että ulkomaille. 

Maaseudun Sivistysliiton 2000-luvun alussa aloittamat ITE-taiteen kartoitusprojektit ovat lisänneet ITE-museon pääomaa eli tietoa suomalaisesta nykykansantaiteesta sekä kasvattaneet museon kokoelmaa teoshankinnoin. 
MSL:n ITE-taiteen alue-etsinnät ovat käynnissä parastaikaa Satakunnassa ja Hämeessä. Kartoittamatta ovat tämän jälkeen enää Pohjois-Savo, Uusimaa ja Ahvenanmaa. 

ITE-museo tuottaa myös liikkuvia näyttelyitä omasta kokoelmastaan ja taiteilijaverkostostaan. Museon asiantuntijapalveluita ostetaan valtakunnallisten ja kansainvälisten näyttelyiden tuottamiseen ja erityyppisiin hankkeisiin. ITE-museo on mukana myös toteuttamassa erityistaiteen toimintaa.


Sivun alkuun

Päivitetty 30.1.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta