Fortsätt till innehållet

E-material

Karleby stadsbibliotek erbjuder sina kunder e-material via flera olika tjänster.

För att använda tjänsterna hemma behöver du bibliotekskort och pinkod. E-tidningar kan du, beroende på vilken tjänst du använder, endera läsa var som helst eller enbart i biblioteket

 • E-böcker är böcker med text i digital form som du läser på skärmen. Du kan läsa dem på webben eller ladda ner dem till din egen mobil, surfplatta eller dator och läsa dem i ett läsprogram.  E-ljudböcker går att lyssna på strömmande direkt i webbläsaren. Du kan också ladda ner e-ljudböckerna i den app som hör till ljudbokstjänsten och lyssna på den offline.

  Biblio – skönlitteratur och facklitteratur för alla åldrar på svenska

  Anders-Biblio har e-böcker och e-ljudböcker på svenska.  Om du vill använda Anders-Biblio via en webbläsare för att bättre kunna se utbudet, gå till adressen: https://anders.bibliolibrary.fi och logga in. Där kan du även läsa mer om hur du använder Biblio.

  För att läsa e-böcker eller lyssna på e-ljudböcker på din läsplatta eller smarttelefon behöver du appen Biblio. Ladda ner appen Biblio från App Store eller Google Play och välj Karleby stadsbibliotek från bibliotekslistan. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod. Du kan låna två böcker per vecka.

  Användarguide till Biblio-appen:

  Ellibs – skön- och facklitteratur för alla åldrar på finska

  I Ellibs finns det mest finskspråkiga e-böcker och ljudböcker att låna. På Ellibs sidor står det hur du ska ladda ner ett läsprogram till din telefon, surfplatta eller dator. Om du använder en smarttelefon eller surfplatta med iOS eller Android är det lättast att använda Ellibs egen app.

  Länken till ellibs

 • ePress – inhemska facktidskrifter och tidningar

  I ePress (tidigare eMagz) kan du läsa inhemska tidskrifter på distans. Från och med år 2023 kan du också läsa Österbottens tidning och Keskipohjanmaa på distans. Logga in med ditt Anders-bibliotekskort och PIN-kod.

  Samma tidskrift kan samtidigt läsas av ett begränsat antal läsare. Om du inte kan läsa den tidning du vill, vänta en stund och försök på nytt.

   

  Pressreader – tidningar och tidskrifter från hela världen

  I Pressreader finns tidningar och tidskrifter från hela världen bl.a. Svenska dagbladet, Aftonbladet, The Independent och Vogue.

  Du kan läsa tidningarna digitalt hemma eller på biblioteket. Du kan öppna tjänsten på webben eller ladda ner appen.
  Du kan använda PressReader om du har bibliotekskort till något av biblioteken i Karleby, Kannus, och Toholampi.

   

  ePress – inhemska lokal- och landskapstidningar (bara på biblioteket)

  I ePress-tjänsten kan du läsa Österbottens tidning, Vasabladet och flera andra lokala tidningar utan att logga in.
  Tjänsten kan du bara använda på datorerna i Anders-biblioteken eller med egen telefon eller surfplatta på bibliotekets trådlösa nät. Ett begränsat antal personer kan använda tjänsten samtidigt.

 • Naxos music library -teksti sinisillä kirjaimilla valkoisella pohjalla.

  Naxos Music Library – streamingstjänst för klassisk musik

  Naxos Music Library  innehåller förutom klassisk musik även biografier, information om skivinspelningar, ett urval spellistor samt material för undervisningsändamål.

  Logga in med Karleby stadsbiblioteks bibliotekskort.  Skriv in bibliotekskortets nummer i Library card number – fältet och klicka på knappen login. Kom ihåg att logga ut då du lyssnat färdigt, på detta sätt kan nästa person logga in till tjänsten. Högst tre personer kan vara inloggade samtidigt.

  Tjänsten kan även användas med iOS- ja Android-mobilapplikationer. Mera information finns på tjänstens inloggningssida.

  Lisätietoja Naxos Music Library -palvelujen sisällöstä (på finska)

  Naxos music library jazz -palvelun logo

  Naxos Music Library Jazz -streamingstjänst för jazz

  Naxos Music Library Jazz består av en kollektion med jazz från olika tidsperioder samt bl.a. biografier och ett urval spellistor.

  Logga in med Karleby stadsbiblioteks bibliotekskort.  Skriv in bibliotekskortets nummer i Library card number – fältet och klicka på knappen login. Kom ihåg att logga ut då du lyssnat färdigt, på detta sätt kan nästa person logga in till tjänsten. Endast en person kan vara inloggad åt gången.

  Tjänsten kan även användas med iOS- ja Android-mobilapplikationer. Mera information finns på tjänstens inloggningssida.

  Naxos Video Library -palvelun logo

  Naxos Video Library – streamingstjänst för klassisk musik, balett, opera och dokumentärer

  Naxos Video Library är en streamingstjänst med klassisk musik, balett och opera. Den innehåller de mest centrala opera- och balettverken samt dokumentärer och musikresor till historiska platser. Med finns också videor anknytande till geografi och bildkonst.

  Logga in med Karleby stadsbiblioteks bibliotekskort.  Skriv in bibliotekskortets nummer i Library card number – fältet och klicka på knappen login. Kom ihåg att logga ut då du lyssnat färdigt, på detta sätt kan nästa person logga in till tjänsten. Endast en person kan vara inloggad åt gången.

  Naxos works database -palvelun logo

  Naxos Works Database – databas för klassisk musik

  Naxos Works Database är en databas för studeranden, professionella musiker och alla musikälskare. Databasen innehåller klassiska musikkataloger med detaljerade beskrivningar av cirka 150 000 musikverk.

  Användarnamn:  KokkolaMM
  Lösenord:  Qrk3h@1s

  Kom ihåg att logga ut då du lyssnat färdigt, på detta sätt kan nästa person logga in till tjänsten. Endast en person kan vara inloggad åt gången.

 • Filmtjänsten Viddla

  Med filmtjänsten Viddla kan du titta på inhemska och utländska filmer via direktuppspelning. Det finns filmer både för barn och vuxna. För att låna en film behöver du numret till ditt  bibliotekskort och en pin-kod.

  Gå till tjänsten https://www.viddla.fi/ och välj film. Sedan väljer du Anders-kirjastot i menyn och skriv in numret på ditt bibliotekskort och din pin-kod. Klicka på ”se på filmen”.

  Lånetiden för filmerna är 48 timmar. I Viddla får du låna högst fem filmer i månaden.

  Logo av Viddla

 • Celia – ljudböcker för personer med läsnedsättning 

  Visste du att personer med läshinder kan låna Celias ljudböcker från biblioteket? Man har uppskattat att fem procent av befolkningen har olika slag av läsnedsättning.

  Behovet av ljudböcker ökar speciellt i och med att befolkningen blir äldre. En annan växande användargrupp är barn och unga med lässvårigheter.

  Trots lässvårigheter har alla möjlighet att studera, idka och njuta av litteratur genom att lyssna på talböcker. I Celias utbud av ljudböcker finns ca 8500 svenskspråkiga ljudböcker att välja bland och personer i alla åldrar borde hitta lämplig skön- eller facklitteratur.

  Vem har rätt till Celias talböcker?
  Celias ljudböcker är ämnade för dem som har svårt att läsa en bok. Orsaken till läshindret kan vara t.ex. lässvårighet, inlärningssvårighet, nedsatt syn eller muskelsjukdom. Personer som är berättigade till talbokstjänsten kan lyssna på talböckerna fritt och utan kostnader. Kunden behöver inte uppvisa särskilt intyg över sitt läshinder.

  Hur fungerar Celia?
  I biblioteket kan man bli kund hos Celia. Kunden får koder till Celias tjänster i biblioteket och samtidigt får man information hur man söker, lånar och lyssnar på talböckerna. Man kan lyssna på talböcker via webben, var och när som helst via en dator, läsplatta eller smarttelefon.

  Välkommen till biblioteket! Vi ger gärna mer information. Du kan reservera tid till en personlig introduktion i biblioteket antingen via besök, telefon eller genom att fylla i Celias blankett för kontaktinformation.