Fortsätt till innehållet

E-material

Kommunernas gemensamma E-bibliotek öppnades 29.4.2024

Via E-biblioteket har du tillgång till e-böcker, ljudböcker och digitala tidskrifter i en enda app.

E-biblioteket erbjuder e-böcker och ljudböcker på finska, svenska, engelska och i viss mån även på andra språk samt inhemska tidskrifter.

Ändringar i Anders-bibliotekens befintliga e-material

Tidningar:

Tidningar som kan läsas på distans via ePress är i bruk till 31.5.2024. OBS! Efter 31.5 kan du inte längre läsa Keskipohjanmaa och ÖT på distans!

Du kommer fortfarande att kunna använda ePress för att läsa tidningar i biblioteken.

Du kommer att kunna använda PressReader på samma sätt som tidigare.

E-böcker och ljudböcker:

Ellibs är i bruk till 30.6.2024. Nytt material har inte skaffats sedan januari.

Biblio är i bruk till 31.5.2024.

Filmtjänster:

Det sker inga ändringar i användningen av filmtjänsten Cineast.

Musiktjänster:

Det sker inga ändringar i användningen av musiktjänsten Naxos.

Bra att veta om nya E-biblioteket

Tills vidare kan E-biblioteket endast användas med en applikation som laddas ner till din telefon eller surfplatta.

Appen är tillgänglig i appbutikerna från och med 29.4.2024.

För att börja använda appen krävs stark autentisering. Efter det behöver du inte logga in separat i appen. Om du inte har möjlighet att göra en stark autentisering kan du be personalen vid biblioteken i din kommun eller stad att registrera dig i appen.

Kundens rätt att använda E-biblioteket beror på om den egna hemkommunen har anslutit sig till E-biblioteket. Om den kommun som är din hemkommun enligt befolkningsregistret inte har anslutit sig till E-biblioteket kan du inte använda E-bibliotekets tjänster. Alla Anders-kommuner ansluter sig till E-biblioteket.

Mer information finns på adressen e-biblioteket.fi.

————————–

Karleby stadsbibliotek erbjuder sina kunder e-material via flera olika tjänster.

För att använda tjänsterna hemma behöver du bibliotekskort och pinkod. E-tidningar kan du, beroende på vilken tjänst du använder, endera läsa var som helst eller enbart i biblioteket.

 • E-böcker är böcker med text i digital form som du läser på skärmen. Du kan läsa dem på webben eller ladda ner dem till din egen mobil, surfplatta eller dator och läsa dem i ett läsprogram.  E-ljudböcker går att lyssna på strömmande direkt i webbläsaren. Du kan också ladda ner e-ljudböckerna i den app som hör till ljudbokstjänsten och lyssna på den offline.

  Ellibs – skön- och facklitteratur för alla åldrar på finska

  I Ellibs finns det mest finskspråkiga e-böcker och ljudböcker att låna. På Ellibs sidor står det hur du ska ladda ner ett läsprogram till din telefon, surfplatta eller dator. Om du använder en smarttelefon eller surfplatta med iOS eller Android är det lättast att använda Ellibs egen app.

  Länken till ellibs

 • Pressreader – tidningar och tidskrifter från hela världen

  I Pressreader finns tidningar och tidskrifter från hela världen bl.a. Svenska dagbladet, Aftonbladet, The Independent och Vogue.

  Du kan läsa tidningarna digitalt hemma eller på biblioteket. Du kan öppna tjänsten på webben eller ladda ner appen.
  Du kan använda PressReader om du har bibliotekskort till något av biblioteken i Karleby, Kannus, och Toholampi.

   

  ePress – inhemska lokal- och landskapstidningar (bara på biblioteket)

  I ePress-tjänsten kan du läsa Österbottens tidning, Vasabladet och flera andra lokala tidningar utan att logga in.
  Tjänsten kan du bara använda på datorerna i Anders-biblioteken eller med egen telefon eller surfplatta på bibliotekets trådlösa nät. Ett begränsat antal personer kan använda tjänsten samtidigt.

 • Naxos music library -teksti sinisillä kirjaimilla valkoisella pohjalla.

  Naxos Music Library – streamingstjänst för klassisk musik

  Naxos Music Library  innehåller förutom klassisk musik även biografier, information om skivinspelningar, ett urval spellistor samt material för undervisningsändamål.

  Logga in med Karleby stadsbiblioteks bibliotekskort.  Skriv in bibliotekskortets nummer i Library card number – fältet och klicka på knappen login. Kom ihåg att logga ut då du lyssnat färdigt, på detta sätt kan nästa person logga in till tjänsten. Högst tre personer kan vara inloggade samtidigt.

  Tjänsten kan även användas med iOS- ja Android-mobilapplikationer. Mera information finns på tjänstens inloggningssida.

  Naxos music library jazz -palvelun logo

  Naxos Music Library Jazz -streamingstjänst för jazz

  Naxos Music Library Jazz består av en kollektion med jazz från olika tidsperioder samt bl.a. biografier och ett urval spellistor.

  Logga in med Karleby stadsbiblioteks bibliotekskort.  Skriv in bibliotekskortets nummer i Library card number – fältet och klicka på knappen login. Kom ihåg att logga ut då du lyssnat färdigt, på detta sätt kan nästa person logga in till tjänsten. Endast en person kan vara inloggad åt gången.

  Tjänsten kan även användas med iOS- ja Android-mobilapplikationer.

 • Cineast – e-filmer

  Med bibliotekets lånekort är det enkelt och snabbt att komma igång. Börja med att välja ditt bibliotek i menyn på www.cineast.fi.

  Välj en film som du vill se, fyll i ditt lånekortsnummer och din pinkod, klicka därefter på “Titta på filmen!”

  Nu kan du titta på filmen i din dator eller mobila enhet.

  Filmen är tillgänglig i 48 timmar. Tjänsten är gratis. Du kan låna två filmer i veckan. Veckan räknas från det första lånet.

 • Celia – ljudböcker för personer med läsnedsättning 

  Visste du att personer med läshinder kan låna Celias ljudböcker från biblioteket? Man har uppskattat att fem procent av befolkningen har olika slag av läsnedsättning.

  Behovet av ljudböcker ökar speciellt i och med att befolkningen blir äldre. En annan växande användargrupp är barn och unga med lässvårigheter.

  Trots lässvårigheter har alla möjlighet att studera, idka och njuta av litteratur genom att lyssna på talböcker. I Celias utbud av ljudböcker finns ca 8500 svenskspråkiga ljudböcker att välja bland och personer i alla åldrar borde hitta lämplig skön- eller facklitteratur.

  Vem har rätt till Celias talböcker?
  Celias ljudböcker är ämnade för dem som har svårt att läsa en bok. Orsaken till läshindret kan vara t.ex. lässvårighet, inlärningssvårighet, nedsatt syn eller muskelsjukdom. Personer som är berättigade till talbokstjänsten kan lyssna på talböckerna fritt och utan kostnader. Kunden behöver inte uppvisa särskilt intyg över sitt läshinder.

  Hur fungerar Celia?
  I biblioteket kan man bli kund hos Celia. Kunden får koder till Celias tjänster i biblioteket och samtidigt får man information hur man söker, lånar och lyssnar på talböckerna. Man kan lyssna på talböcker via webben, var och när som helst via en dator, läsplatta eller smarttelefon.

  Välkommen till biblioteket! Vi ger gärna mer information.

  Fullmakt och sammandrag blankett

 • MOT Kielipalvelu® (endast i biblioteken)

  MOT Sanakirjat® innehåller ett mångsidigt urval ordböcker inom såväl allmänspråk som fackspråk.

  MOT Kielipalvelu® innehåller också datasäker maskinöversättning samt en praktisk språkgranskning.

  Tjänsten kan du bara använda på datorerna i Anders-biblioteken eller med egen telefon eller surfplatta på bibliotekets trådlösa nät.