Boendets koldioxidavtryck kommer från värme, vatten, el och avfall. Värmen har den största konsekvensen för miljön. Behovet av värme beror på hemmets storlek och energieffektivitet. Värmens utsläpp varierar också beroende på husets byggnadsår och värmeproduktionssystem. Ofta kan man minska på energikonsumtionen i samband med uppvärmning av hemmet med rätt små gärningar som inte kräver stora investeringar – endast en ändring av användningsvanorna. Bekanta dig närmare med ämnet med hjälp av Motivas energiguide! (på finska)
El- och värmekonsumtion
Det är bra att börja spara energi genom att utreda detaljer om den egna konsumtionen och på basis av det är det lättare att vidta förnuftiga åtgärder som anknyter till energieffektivitet.
- Den som bor i egnahem eller småhus får uppgifter om sin egen el- och värmekonsumtion på fakturan och via energibolagets kundportal på internet eller i en app.
- Den som bor i vånings- eller radhus kan följa elkonsumtionen i den egna bostaden via energibolagets kundportal på internet eller i en app.
Det lönar sig att också följa upp elkonsumtionen regelbundet till exempel via energibolagens gratis online-tjänster
- Efterfrågeflexibilitet, d.v.s. tajmning av elanvändningen är förnuftigt särskilt i hem med elvärme. Genom att utnyttja apparaters tidstyrning kan du låta diskmaskinen diska på natten när tillgången till el är större än efterfrågan.
När det gäller elavtal kan du själv bestämma vilken energikälla du gynnar. Ett telefonsamtal är allt som behövs för att byta ditt avtal till ett avtal som använder förnybara energikällor.
Hemmets energieffektivitet kan förbättras till exempel genom att förbättra tillvaratagandet av värme från ventilationssystemet, förbättra isoleringen och byta till välisolerade fönster.
En sänkning av rumstemperaturen på 1° C minskar värmekostnaderna med 5 %. Det lönar sig alltså att justera rumstemperaturen och ställa in termostaten
- Vistelserum 20°C
- Sovrum 18°C
- Förråd och garage 5–12°C
- Trappor och vindfång 17°C
- Rumstemperaturen kan sänkas rejält i rum som man inte vistas i!
- Kom i håg att hålla mellandörrarna stängda, så att inte all värme går till de svalare rummen
Vatten
Av hemmens energiförbrukning går cirka 15% åt till uppvärmning av bruksvatten
- Varmt bruksvatten är dyrast och om man till exempel duschar 15 minuter dagligen så kostar det omkring 450 euro om året. Priset beror såklart på vilket värmesystem man har, men det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid duschtiden.
- Kolla toalettstolarna, både nya och gamla, med tanke på eventuella läckage. Ett litet läckage kan föra med sig en extra kostnad på över 1000 euro i vattenräkningen per år.
- Byt ut kranar och toalettstolar till modeller som spar vatten
- Mata in rätt temperatur för det varma bruksvattnet i vattenledningsnätet
- Varmt bruksvatten 50–55°C
- Vattentemperatur i varmvattenberedare 55–65°C
Oljeeldning
Byte av värmesystem från olja minskar avsevärt utsläpp från småhus. Dessutom är det ofta ekonomiskt motiverat.
- Den som vill byta kan få bidrag eller alternativt dra av hushållsavdrag från skatten på förvärvsinkomst eller kapitalinkomst när det gäller arbetets del av investeringen
- Alternativa värmesystem är bland annat jordvärmepump, luft/vattenvärmepump, fjärrvärme, värmesystem som baserar sig på träbränsle samt en kombination av direktverkande eller vattenburen elvärme och luftvärmepump.
Läs mer på Motivas webbplats