I Karleby stad omfattas ca 9 300 barn och unga från förskolan till gymnasiet och andra stadiets yrkesutbildning av elevhälsa. Elevhälsan genomförs i enlighet med lagen om elev- och studerandevård. Elevhälsan ska främst vara förebyggande elevhälsa med generell inriktning som stöder hela läroanstalten.
De studerande har dessutom rätt till individuellt inriktad elevhälsa. Verksamheten ska ordnas genom yrkesövergripande samarbete med undervisningsväsendet och social- och hälsovårdsväsendet så att elevvården bildar en fungerande och sammanhängande helhet.
Stadens verksamhetsområde inom elevhälsa är tvåspråkigt och Karleby stad ansvarar också för tjänster inom andra stadiets yrkesutbildning.
Skolkuratorer
Skolkuratorn är expert inom socialt arbete i skolgemenskapen och arbetet är i första hand förebyggande. Till skolkuratorns uppgifter hör konsultation med skolans olika yrkesgrupper gällande enskilda elever/studerande, klass- och skolgemenskaper eller samarbete med olika aktörer.
De centrala målen för skolkuratorns arbete är att främja elevens/den studerandes välbefinnande och stödja skolgången. I arbetet kan ingå diskussioner med eleven/den studerande, olika former av arbete på klass- och gruppnivå och planering av stödåtgärder. Skolkuratorns arbete grundar sig på konfidentialitet och ett respektfullt förhållningssätt till eleven/den studerande och vårdnadshavaren samt att man stödjer deras delaktighet.
Skolpsykologer
Skolpsykologen är inom skolgemenskapen sakkunnig i elevens och den studerandes psykiska utveckling som en del av den övriga elevvården. De centrala målen för skolpsykologens arbete är att främja elevens/den studerandens välbefinnande särskilt med tanke på skolgång och lärande. Utöver detta bedömer skolpsykologen elevens eller den studerandes helhetssituation och behov av stöd. Vid behov kan skolpsykologen hänvisa hen till andra tjänster.
I skolpsykologens arbete kan det ingå stödsamtal med eleven eller den studerande, olika former av arbete på klass- och gruppnivå, bedömning av inlärningsfärdigheter och planering av stödåtgärder. Skolpsykologens arbete grundar sig på konfidentialitet och omfattas av tystnadsplikten.
Före utredning av elevens/den studerandes inlärning förutsätter vi att både undervisningspersonalen och andra samarbetspartners konsulterar skolpsykologen. Eleven/den studerande hänvisas till skolpsykologens undersökning med remiss av specialläraren.
Elever, studerande, vårdnadshavare och andra samarbetspartners kan kontakta skolpsykologerna per e-post, telefon eller via Wilma.
Elevvårdsteam
Vingesgatan 18A
67100 Karleby
e-post: förnamn.efternamn@edu.kokkola.fi